Hovrätten fastställde tingsrättens dom. Mannen slipper alltså inte fängelse.
Hovrätten fastställde tingsrättens dom. Mannen slipper alltså inte fängelse. Bild: Hampus Eklund

Man körde på grannens brevlåda – får fängelse

En man i 45-årsåldern dömdes av tingsrätten till fängelse efter att han bland annat kört på sin grannes brevlåda medan han var full. Mannen överklagade domen, men hovrätten delar tingsrättens uppfattning om att mannen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri.

ANNONS

Det var i början av förra året som mannen, som är i 45-årsåldern och bor i Partille, observerades av en av sina grannar som stod i sitt kök.

– Då ser jag att den här personen försöker vända sin bil i vändzonen, står även en postbil där som parkerat. Jag noterar att han verkar ha lite problem, ungefär som att han inte kan köra, det verkar väldigt svårt för honom. Så jag tittar på och vid ett tillfälle så backar han på min brevlåda, berättar grannen i förhör med polis.

Eftersom grannens brevlåda kördes på bestämmer sig denne att konfrontera mannen i bilen, men vid det laget hade han kört en bit därifrån.

ANNONS

– Så jag springer ikapp, kanske 15–20 meter och ber honom stanna. Så han drar ner rutan och jag frågar vad han håller på med, om han inte märkte att han körde på något. Och jag får inga riktiga svar av honom, nästan så att han var förvirrad.

Efter att ha pratat med mannen i bilen bestämde sig grannen för att ringa polisen.

Hade 2.0 promille alkohol i blodet

Runt 20 minuter senare knackar polisen på hos mannen och kan konstatera att han har 2.0 promille i blodet.

Mannen menar att han inte druckit någon alkohol innan han kört bilen, utan att han konsumerat de mängder som gav utslag på polisens utrustning efter att han parkerat bilen.

I polisens förundersökningsprotokoll, som Partille Tidning tagit del av, framgår det han i sådana fall skulle druckit sig redlös på ungefär 15 minuter.

Den förhållandevis stora mängden alkohol han konsumerat gjorde han enligt egen utsago för att lugna ner sig efter att ha blivit konfronterad av sin granne.

– Det blir en argumentation och jag ställer ifrån mig bilen där. Sedan när jag kommer hem lugnar jag ner mig med alkohol. Alldeles för mycket alkohol.

Dömdes till fängelse

För att kontrollera uppgifterna tog polisen två urinprov med en timmes mellanrum i direkt anslutning till att mannen greps. Enligt Rättsmedicinalverket kan så kallad ”eftersupning” styrkas enbart om promillegraden i blodet stigit när resultatet av det andra urinprovet granskats.

I det här fallet så har andelen alkohol i blodet istället minskat.

”Den fallande alkoholkurvan mellan de två urinproven talar med styrka för att NN alko- holintag skett före körningen”, skrev tingsrätten i sin dom.

I oktober dömdes mannen till en månads fängelse för grovt rattfylleri, men domen överklagades senare. Mannen yrkade i första hand på att åtalet ogillades helt och i andra hand på att fängelsestraffet skulle omvandlas till samhällstjänst.

Nu har hovrätten fått säga sitt och i sin dom konstaterar man att tingsrättens domslut står sig även i den högre instansen.

”Hovrätten gör samma bedömningar som tingsrätten. Tingsrättens dom ska därför fastställas”, skriver man i sin dom.

LÄS MER:Körde med 1,76 promille i blodet – när polisen stoppade färden

LÄS MER:Man körde rattfull – utan körkort: ”Misstänkt för grov olovlig körning”

LÄS MER:Polis stoppade bilist på E20 – föraren misstänks för rattfylleri

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS