Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs tingsrätt beslutade att påföljden för brotten mannen gjort sig skyldig till blir dagsböter. Bild: Isabel Bark
Göteborgs tingsrätt beslutade att påföljden för brotten mannen gjort sig skyldig till blir dagsböter. Bild: Isabel Bark

Man körde drograttfull på E20 – skyller på krogbesök

En man i 25-årsåldern har dömts till bötesstraff efter att ha kört drograttfull på E20 i februari i år.
Mannen nekar till brott och menar att han fått i sig kokain och tramadol ofrivilligt, på en nattklubb i Göteborg tre dagar innan.

Det var klockan 03.00 i slutet av februari i år som mannen stannades i en poliskontroll vid Shellmacken i Partille.

När polisen talade med föraren misstänkte de snabbt att han var påverkad av narkotika. Det framgår i det förundersökningsprotokoll Partille Tidning tagit del av.

– Vid förarkontrollen upplevdes föraren vara uppe i varv och hade ett forcerat tal. Han gestikulerade och höll på mycket med händerna och hade stora pupiller, berättar en polis.

Mannen fick utföra ett blodprov och man hittade då spår av både tramadol och ämnet bensoylekgonin, som bildas när kroppen bryter ner kokain.

Blev ”drogad” på nattklubb

Mannen nekar till att han intagit drogerna frivilligt utan hävdar att han blivit drogad när han befann sig på en nattklubb i Göteborg tre dagar tidigare.

Han gjorde därför en egen polisanmälan, som tidningen tagit del av.

”NN misstänker att någon lagt narkotika i hans drink, eller att han råkat ta fel drink och att det i så fall fanns narkotika i den”, står det i den.

Den utredningen lades dock snabbt ner av polisen.

”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda. Inledande av förundersökning förväntas ej leda till att någon kommer att delges skälig misstanke, åtalas eller dömas i domstol”, står det i nedläggningsbeslutet.

Döms till dagsböter

För att prova om det var troligt att den narkotika som hittades i mannen blod kan ha varit spår från nattklubbsbesöket kopplade polisen in Rättsmedicinalverket.

I deras utlåtande framgår det att de substanser som mannen hade i sitt blod inte hade funnits där om han fått i sig dem tre dagar innan.

”Det är vår bedömning att analysresultaten i NN blodprov mycket starkt talar emot ett intag av kokain och tramadol ca tre dagar före provtagningen”, står det i utlåtandet.

Nu har mannen dömts, mot sitt nekande, för både rattfylleri och ringa narkotikabrott. Påföljden blir dagsböter på 250 kronor i 50 dagar. Det är en totalsumma på 12 500 kronor.

Mannen har tidigare dömts för bland annat stöld och misshandel.

LÄS OCKSÅ: Här är brotten som ökade i Partille under 2021

LÄS OCKSÅ: Man körde på grannens brevlåda – får fängelse

LÄS OCKSÅ: Partillebo slogs, bröt sig in i bilar och körde full – döms

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.