Man stoppades vid trafikkontroll på E20 – körde 124 kilometer i timmen på 80-sträckan.
Man stoppades vid trafikkontroll på E20 – körde 124 kilometer i timmen på 80-sträckan. Bild: Sara Höglund

Man körde 124 kilometer i timmen på E20 – förlorar körkortet

En man i 20-årsåldern stoppades av polis på E20 i höjd med Partille efter att ha kört 124 kilometer i timmen på 80-sträcka. Mannen höll även inte avstånd till framförvarande bil och döms därför även för brott mot trafikförordningen.
– Hade bilen framför vid denna tidpunkt bromsat hade en kollision varit oundvikligt, säger ingripande polis senare i förhör.

ANNONS

Det var i slutet av november som mannen i 20-årsåldern fångade polisernas uppmärksamhet. De genomförde vid tillfället en trafikövervakning på E20 för att rapportera trafikförseelser, göra fordonskontroller och arbeta för att höja trafiksäkerheten.

Det var i höjd med Fräntorpsmotet samtidigt som polisen körde i mittfilen som mannen körde förbi i vänsterfilen. Han kör ikapp en annan bil och lägger sig mycket nära.

– Avståndet till bilen framför är cirka en billängd, runt fem till sex meter. Hade bilen framför vid denna tidpunkt bromsat hade en kollision varit oundvikligt, säger ingripande polisen senare i förhör.

LÄS MER:Polisen stannade bilist på Oluff Nilssons väg – misstänks för drograttfylla

Accelererar när bilen framför byter fil

Mannen kör då i ungefär 100 kilometer i timmen och ligger kvar nära framförvarande fordonet i ungefär en halv kilometer tills den framförvarande bilen väljer att byta fil. Då accelererar mannen – ända upp till 124 kilometer i timmen.

ANNONS

Polisen följer efter bilen och gör en mätning av hastigheten. Sedan börjar de signalera åt bilen att stanna och båda svänger av och stannar vid Partille.

Polisen uppger senare i förhör att de haft god uppsikt över händelseförloppet , det var ljust ute och bra väder.

LÄS MER:”Actionsnubbe” får fängelse – 
körde motorcykel utan körkort

Förlorar körkortet

Mannens körkort omhändertas och skickas till Transportstyrelsen. I förhör erkänner mannen hastighetsöverträdelsen, men nekar till att inte ha anpassat avståndet till framförvarande bil.

Polisen: Berätta fritt utifrån brottsmisstanken.

– Jag har haft god marginal till bilar framför.

Polisen: Hur god?

– Tresekundersregeln.

Polisen: Minns du att du låg i vänster filen?

– Ja.

Polisen: I höjd med Sävedalen?

– Ja.

Polisen: Hade du någon bil framför dig?

– Ja jag har haft bilar framför mig.

Polisen: Vi sitter i en civil polisbil som låg i höger filen och såg dig. Vi är 2 poliser som ser att ditt avstånd verkligen inte är 3 sekunder. Så med andra ord så sitter vi och ljuger?

– Om ni påstår det så ja.

Polisen: Kan du utveckla vad du menar?

– Nej, säger mannen i förhör.

LÄS MER:Man körde utan giltigt körkort i nio år – frias av tingsrätten

Nu döms mannen i tingsrätten för både brott mot trafikförordningen och hastighetsöverträdelse till 5 000 kronor i böter.

Domen får överklagas senast den 17 januari 2022.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS