Morgonstjärnan beslagtogs och förstördes av polisen efter att man påträffat den i mannens väska.
Morgonstjärnan beslagtogs och förstördes av polisen efter att man påträffat den i mannens väska. Bild: Polisen

Man jagade ungdomar med medeltida stridsvapen – döms

Vid en busskur på Vallhamra torg drog en man plötsligt upp ett stridsgissel, gjorde hotfulla utfall och jagade ett gäng ungdomar. Nu har mannen dömts till bland annat dagsböter för brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott.
– Han lyfte plötsligt upp något slags medeltidsvapen, ett klot med en kedja och började veva runt med det, säger ett vittne i polisförhör.

ANNONS
|

Det var i mitten av december 2019 som personer som befann sig på Vallhamra torg lade märket till mannen. I kuren på busshållplatsen stod en man och i förhör med polis berättar vittnen att han utstrålade obehag.

– Jag fick en konstig känsla av denna kille, han verkade påverkad av något, säger ett av vittnena.

LÄS MER:Duo dömd för gruppvåldtäkt – band fast och dödshotade sitt offer

En stund senare kom ett gäng ungdomar som ställde sig en bit bort, de pratade högljutt och skrattade och vittnet berättar hur mannen reagerade negativt på deras beteende.

– Det verkade som att killen i busskuren störde sig på dem då han började göra massa ljud som om han var irriterad.

ANNONS

Började svinga vapnet i klungan av ungdomar

Till slut fick mannen nog och gick enligt vittnet med bestämda steg mot ungdomsgänget och placerade sig mitt ibland dem. I ena handen höll han en väska som han plötsligt drog upp något ur.

– När han stod där i mitten så lyfte han plötsligt upp något slags medeltidsvapen, ett klot med en kedja och började veva runt med det. Då började alla ungdomar skrika och springa åt alla olika håll. Vi sprang också och folk skrek ”ring polisen”.

LÄS MER:Tillslag mot massagesalong i Partille: Förekommit prostitution

En kort stund senare anlände polisen till platsen och en polisjakt inleddes, då mannen försökte fly. Några minuter senare hittades mannen liggandes på marken, polisen bojade då mannen som greps.

Användes i strid under hundratals år

Bredvid mannen fanns också en väska där vapnet, som polisen i förundersökningsprotokollet kallar för en ”morgonstjärna” ligger. I väskan fanns också dokument och brev som var adresserade till den misstänkta mannen.

Morgonstjärna

Morgonstjärna är en benämning på en klubba vars slaghuvud är besatt med spikar eller vassa utskjutande spetsar.

Kortskaftade morgonstjärnor nyttjades av medeltidens bepansrade ryttare och långskaftade morgonstjärnor fördes av bondeuppbåd, på örlogsfartyg och av befästningsmanskap. Så sent som under dalupproret 1743 använde dalkarlarna klubbor av denna typ.

Källa: Nationalencyklopedin

Den 1 november dömdes mannen i Göteborgs tingsrätt för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål samt ringa narkotikabrott.

Han dömdes också för köp av sexuell tjänst, då han besökt en prostituerad i Göteborg fyra månader efter händelsen på Vallhamra torg.

Påföljden för samtliga brott blev dagsböter på 50 kronor om dagen i 90 dagar.

Incidenten med det medeltida stridsvapnet ägde rum när den misstänkte mannen, som i dag är i 25-årsåldern, var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff. Mannen förekommer sedan tidigare i fem avsnitt av belastningsregistret.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS