Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Man i 60-årsåldern döms till två månaders fängelse efter att ha hotat och misshandlat en 81-årig kvinna.  Bild: Henrik Björnsson
Man i 60-årsåldern döms till två månaders fängelse efter att ha hotat och misshandlat en 81-årig kvinna. Bild: Henrik Björnsson

Man hotade kvinna i 80-årsåldern till livet – döms till fängelse

En man i 60-års åldern döms till två månaders fängelse efter att ha tagit strypgrepp och hotat en kvinna i 80-årsåldern till livet. Kvinnan lyckades fly till en granne och få hjälp, men skärrades svårt av händelsen.
– Jag trodde min sista stund var kommen, säger kvinnan i förhör.

Den 60-åriga mannen ska sedan sex år tillbaka ha varit bekant med den 80-åriga kvinna som han en vårdag i mars, för lite mer än två år sedan, beslutade sig för att besöka vid 23-tiden på kvällen.

Exakt vad som skedde i kvinnans bostad den dagen är inte helt klarlagt av tingsrätten, men nu slår de fast att mannen ska dömas för både misshandel och olaga hot efter vad som utspelade sig.

LÄS MER: Höstmarknaden i Sävedalen är tillbaka

Enligt den 80-åriga kvinnan ska hon ha suttit i soffan och tittat på TV när mannen plötsligt blev arg, rusade mot henne, tog ett strypgrepp och uttalade att han skulle döda henne.

– Han tog båda händerna runt halsen och tryckte till så jag inte kunde andas. Jag trodde nu är det slut. Han sa att han skulle elda upp hela lägenheten och slå sönder min tv, sa kvinnan i förhör.

Han ska också ha utdelat slag som träffat henne på armarna och orsakat flera blånader. Hon lyckades ta sig loss och flydde till sina grannar där hon sedan fick hjälp att kontakta polisen.

”Har massa mardrömmar”

Hon ska enligt grannen varit blodig, väldigt chockad och rädd när hon kom. Flera dagar efteråt uppger 80-åriga kvinnan att hon hade smärtor i kroppen.

– Jag trodde min sista stund var kommen, han tog ett väldigt hårt strypgrepp på mig. Jag har ju värk i hela kroppen eftersom jag är så spänd av all stress som blivit. Jag har ju massa mardrömmar, så jag vaknar på natten och hämtar ett gammalt ridspö för att jag tror att någon är i lägenheten, sa kvinnan i förhör.

LÄS MER: Kulturum redo att ta emot publiken igen

Mannen och kvinnan ska ha varit bekanta med varandra sedan sex år tillbaka. Enligt polisen som åkte till platsen ska kvinnan själv ha påpekat att det var dumt av henne att gång på gång släppa in mannen i sitt hem och att hon nu skulle sluta med det.

– Han förföljer mig. Han är ofta i Partille och ropar efter mig och så när jag är ute. Han har även sagt att han håller uppsikt och spanar på mig, sa kvinnan i förhör.

Fick inte sova över

Mannen i 60-årsåldern har tidigare dömts för liknande brottslighet, senast 2018 fick han tio månaders fängelse för misshandel.

Han ska i förhör ha uppgett att grälet inletts eftersom han inte fick sova över hos kvinnan. Hon ska då ha försökt ringa polisen men då knuffade han till henne.

– Hon är min vän och jag brukar alltid hjälpa henne att köpa någon cigarett eller så. Jag sade till henne, kan jag sova en natt hos dig, men då började vi gräla, sa mannen i förhör.

LÄS MER: Svårt att stoppa streetrace på E20 – Polisen: ”Blir en katt- och råttalek”

Döms till fängelse

Enligt tingsrätten styrks 80-åriga kvinnans berättelse av både vittnen och annan bevisning i målet, bland annat foton på blåmärken över armarna.

En av nämndemännen ansåg däremot det inte bevisat att mannen tagit strypgrepp om kvinnan. Detta eftersom polisen som anlände till platsen inte såg några tydliga märken över halsen som kunde fotodokumenteras, och även eftersom grannen i inledande förhör inte nämnt att kvinnan var röd på halsen när hon kom. Det ska ha tagits upp först under tingsrättsförhandlingen.

https://www.partilletidning.se//partille/skördefesten-i-lexby-lockade-storpublik-1.55325047

Nu döms mannen till två månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd till kvinnan på 11 200 kronor.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.