Man gick till attack inne på Willys – nu häktas han

ANNONS

Det var i början av november förra året som polisen fick larm om att en man gick bärsärk inne på Willys matbutik vid Kyrktorget. Mannen, som är i 20-årsåldern, ska ha gått till attack mot både kunder och personal inne i butiken.

– Det ska ha varit en kund som gått till attack och det ska ha varit slagsmål på platsen, berättade polisens presstalesperson i region Väst, Hans-Jörgen Ostler, i samband med händelsen.

Det fanns då inga uppgifter om att mannen ska ha använt något tillhygge.

– Han ska ha attackerat en kund och flera ur personalen genom att ha slagits och sparkats. Personalen höll kvar honom på platsen och tryckte på sin larmknapp, sa Hans-Jörgen Ostler då till Partille Tidning.

LÄS MER:Man gick till attack på Willys i Partille

Misstänks för flera brott

När polisen väl anlände till platsen blev gripandet dramatiskt. Mannen fick läggas ner på marken utanför butiken och handfängslades. Eftersom han vägrade följa med in i polisbilen fick han bäras dit.

Nu, nästan tre månader senare, anhölls mannen och häktades under torsdagen på sannolika skäl misstänkt för hot mot tjänsteman och misshandel.

– Vad gäller händelserna på Willys är det en polis som utsatts för hot i samband med ingripandet. Angående misshandeln är det en person som arbetar på Willys som blivit utsatt, säger Kristina Åberg, kammaråklagare.

Hon bedömer bevisläget mot mannen som gott men kan inte gå in på mer i detalj vad för typ av bevisning det rör sig om, med hänvisning till förundersökningssekretessen.

Konkret risk att mannen begår fler brott

Mannen häktas misstänkt även för flera andra brott. De ska ha skett från juli förra året till senast 24 januari i år i Göteborg. Bland annat rör det sig om olaga tvång, hot mot tjänsteman och skadegörelse.

LÄS MER:Man jagade ungdomar med medeltida stridsvapen – döms

Enligt kammaråklagare Kristina Åberg ska de brott som mannen misstänks ha begått i närtid, olaga hot och skadegörelse, ha varit det som påkallat en häktning.

– Det är i samband med händelserna den 24 januari som personen anhålls och därefter begärs häktad. Det är vid en samlad bedömning av alla aktuella brottsmisstankarna som jag har gjort bedömningen att det finns en konkret risk att personen på fri fot kommer fortsätta att begå brott, säger hon.

Häktas med restriktioner

Under häktningsförhandlingen visade det sig att tingsrätten delade åklagarens bedömning. Mannen häktas nu med restriktioner vilket innebär att han inte får delta i gemensam vistelse på häktet, ta emot besök, använda elektronisk kommunikation eller skicka eller ta emot försändelser som brev.

Mannen har sedan tidigare dömts för trafikbrott, våldsbrott, narkotikabrott och narkotikasmuggling.

LÄS MER:Man snattade för femhundring i Allum – riskerar 16 000 kronor i böter

Senast i maj förra året dömdes han till skyddstillsyn för bland annat stöld, skadegörelse och våldsamt motstånd.

I dagarna valde tingsrätten att undanröja skyddstillsynen och i stället ändra påföljden för den tidigare brottsligheten till fängelse i en månad och 14 dagar.

Angående attacken på Willys beräknas kammaråklagare Kristina Åberg väcka åtal inom två veckor, senast 10 februari.

– Min bedömning i nuläget är att jag kommer kunna väcka åtal tills dess, säger hon.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS