Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Alfred Dikalow
Bild: Alfred Dikalow

Man från daglig verksamhet bröt sig in – nu går Maria i traumaterapi

Maria chockades svårt när en man som avvikit från sin dagliga verksamhet bröt upp hennes sovrumsfönster och tog sig in i hennes lägenhet.
Hon låste in sig på toaletten och ringde polisen i panik.
– När jag är där inne hör jag hur allt bara rasar ner från fönsterkarmen, då säger jag till polisen att nu är han inne.

Det har snart gått tre veckor sedan den där tisdagsmorgonen i oktober men Maria, som egentligen heter något annat, påverkas än i dag av vad som hände. Hon har nu förstått att vad hon upplevde klassas som ett slags trauma som kommer kräva tid för att bearbetas.

Från att ha kunnat känna sig trygg i sitt hem och sin vardag reagerar hon nu på minsta lilla ljud. Hon kan inte längre sova ordentligt och tankarna uppfylls av oro för att något liknande ska hända igen.

– Jag gick upp och tände i hela lägenheten. När jag är lugn så vet jag att det här handlar inte om mig, det kommer inte att bli inbrott igen. Men när jag är i stunden, när jag är rädd, då kan jag inte tänka klart, säger hon.

Tack vare sitt försäkringsbolag kan hon nu gå i kris- och traumaterapi där hon får stöd och hjälp, men spåren som händelsen lämnat efter sig lever kvar.

– Det gick några dagar och jag började må allt sämre. Jag började få ångest, hjärtklappning och blir rädd av ljud jag aldrig tidigare lagt märke till. Jag kände inte igen mig själv, säger hon.

LÄS MER: Avvek från daglig verksamhet – bröt sig in hos kvinna

Hör ett hårt bankande

När hon går tillbaka till den där dagen är de flesta minnesbilderna fortfarande klara, allt började med att hon hörde ett ovanligt hårt bankande från altandörren. Hon började direkt fundera på om det kunde vara hennes väninna som hon brukar promenera med.

– Jag tänkte att oj, har jag missat att vi ska gå ut och gå i dag. Sen rätt vad det är så knackar det ännu hårdare och då tänker jag att så hårt kan man inte knacka på, då kommer glaset i dörren gå sönder, säger hon.

Hon reser sig och går ut mot altanen, men när hon kommer dit är det ingen där. Hon tittar först bort mot badrummet längre in för att sedan vända blicken in mot sovrummet där det nu står några främmande människor.

– Jag ser hur en man tar tag om mitt sovrumsfönster som står på vädring och bara drar upp det. Fästena förstördes helt, jag fattar inte styrkan att han klarar av att dra upp det. Samtidigt ser jag hur två personer försöker avstyra och avleda honom från att ta sig in utan framgång, säger hon.

LÄS MER: Företagare i Furulund vill ha ökad trygghet kring torget

”De säger att jag ska låsa in mig”

När mannen lägger sig över fönsterkarmen ser hon att han har någon slags funktionsvariation och ropar till personalen att ta honom. De svarar då att de försöker, men att hon måste backa och ringa polisen.

– Jag inser att man inte kan göra någonting. Jag ser att mobilen ligger på laddning i köket och lyckas slå 112. När polisen svarar säger de direkt att jag ska låsa in mig, min kropp fungerade nästan inte men jag tar mig till badrummet och låser dörren.

Hon har hela tiden polismannen i telefonen som försöker lugna henne. Han säger att de har skickat flera bilar till platsen och kommer så fort de kan.

Då hör hon ett högt brak ute i lägenheten.

– Allt bara rasar ner från fönsterkarmen, då säger jag till polisen att nu är han inne.

LÄS MER: Tjuv försökte montera ner tv – mitt på blanka dagen

Minuterna som följer håller hon mobilen hårt tryckt mot ena örat och den andra handen håller för det andra.

– Jag ville inte höra mer, jag var så rädd. Jag visste inte vad den här mannen var kapabel till. Bara känslan av att veta att det är främmande människor inne i ens hem där man ska känna sig trygg är helt fruktansvärd, säger hon.

Bara skakade och grät

Utanför badrummet hade mannen mycket riktigt tagit sig in i lägenheten, men när han väl står i sovrummet lyckas personalen avleda honom tillräckligt mycket för att han ska ta sin medicin.

När polisen väl kom fram var situationen lugnare, de knackade på dörren och Maria kunde komma ut igen.

– Då bröt jag ihop fullständigt. Jag bara skakade och grät, kunde knappt skriva ner mina uppgifter på polisens dokument, säger hon.

LÄS MER: Man hotade kvinna i 80-årsåldern till livet – döms till fängelse

Efteråt fick hon beröm från både personalen på dagliga verksamheten och polisen för att hon agerat precis så som hon skulle. Så här i efterhand är hon oerhört tacksam för hur polisen hanterade situationen.

Nu har hon valt att ta kontakt med chefer i kommunen och den berörda dagliga verksamheten. Hon oroas över vad som kan hända i framtiden.

– Det här är ett område där det bor många barnfamiljer och äldre, en förskola ligger också här i närheten. Vad händer om den här mannen väljer att ta sig in där och blir aggressiv?

LÄS MER: Inbrott i bilar på Allum – men inga övervakningskameror

Orolig för andra som bor i området

Hon vill nu se en handlingsplan från kommunens sida där de utreder vad de ska göra nästa gång.

– Den här mannen hade två vårdare som sprang efter honom, men de var helt maktlösa, säger hon.

Maria har även i efterhand hört av en granne att hon också fått besök av mannen på sin balkong. Den gången var också personal närvarande och uppmanade henne att låsa fönster och dörrar.

– Det var också ren tur att hon då inte hade sin son sovandes i sin vagn därute som hon vanligtvis brukar. Man vet inte vad som hade hänt om mannen fått tag på vagnen och sonen börjat skrika, säger Maria.

Hon ifrågasätter också varför personalen inte hade en egen rutin att ringa polisen om de kände till att mannen kunde bli så aggressiv och okontrollerbar.

– När jag stod där var jag ju själv så chockad, det var ren tur att jag lyckades få tag på min telefon, gå in i badrummet och låsa dörren i tid.

Var ett undantag från rutinerna

Petra Runevik är avdelningsschef för funktionsstöd vid vård- och omsorgsförvaltningen i Partille. Sedan händelsen inträffade har de valt att inleda en utredning kring vad som hänt där de tittar på hur de agerat.

– Vi undersöker om vi behöver utveckla arbetssättet och andra metoder. Utredningen har visat att rutinerna följts med undantag av att personalen bedömde att det var bäst för alla att de fokuserade på den enskilde och därför bad ägaren av lägenheten ringa polisen, säger hon.

Hon menar att de alltid arbetar med att ligga steget före med riskbedömningar på individ- och verksamhetsnivå. Och även om rutiner följs kan det bli aktuellt att justera handlingsplaner.

– Vi kan inte uttala oss i det enskilda fallet men generellt så uppdateras rutiner och handlingsplaner löpande utifrån situationer och behov, säger hon.

LÄS MER: Man slagen i ansiktet vid Partille resecentrum

”Hoppas man gör en grundlig utredning”

Polisen valde att ganska omgående lägga ner sin utredning eftersom mannen har en funktionsvariation och kan inte rå för hur han betedde sig.

Maria har också valt att uppmana andra boende i området att hålla fönster stängda på bottenplan i en lokal facebookgrupp.

– Om det skulle hända någon annan kan jag inte förlåta mig själv om jag inte först gjort vad jag kan för att varna, säger hon.

Hon har själv erfarenhet av personer med funktionsvariation och visste att personalen inte har någon rätt att varken hålla fast eller brotta ner personen.

LÄS MER: Inbrottsförsök på byggarbetsplats i Öjersjö

– Jag hoppas att man gör en grundlig utredning och tittar på vad man ska göra om en person avviker igen.

De materiella skadorna som uppstod har hon kunnat få ersättning för, men de psykiska spår som händelsen lämnat kommer behöva mer tid innan de kan läka helt.

– Jag har alltid känt mig trygg på bottenplan. Nu vill jag återta tryggheten i min egen lägenhet, det är ju mitt hem, säger hon.

Petra Runevik menar att de redan nu har vidtagit vissa åtgärder, men vad det är kan hon inte gå in på.

– Vi ser allvarligt på händelsen och beklagar den upplevelse som lägenhetsinnehavaren utsattes för. Vi har vidtagit åtgärder, men vi kan inte gå in på detaljer i dessa utan hänvisar till det generella utredningsarbetet som jag nämnt, säger Petra Runevik.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.