Kniven hittades på Nils Ericssonterminalen.
Kniven hittades på Nils Ericssonterminalen. Bild: Polisen

Man fängslas för brutal knivattack vid kafé

En man i 20-årsåldern högg en kafégäst med kniv så illa att han riskerade att dö. Men den brutala attacken som ägde rum på Centralstationen i Göteborg och som domstolen klassar som försök till dråp var bara den sista i ordningen av brott som mannen nu döms för. Tidigare har han också huggit en man i låret med en kniv, samt våldtagit en kvinna på en fest. Nu ska mannen spendera kommande sju år av sitt liv i fängelse.

ANNONS
|

Det var i januari i år som en man i 50-årsåldern satte sig för att ta en pilsner på kaféet Le Croissant på Centralstationen i Göteborg.

Det hade han gjort förr, men den här gången hamnade han i verbalt bråk med ett par män.

Partille Tidning har tagit del av förundersökningsprotokollet och i förhör med polis berättar mannen om hur det hela tog sin början.

– Det kom fram en kille som ställde sig framför mig. Han frågade om han kunde ladda sin telefon. Det gick bra och han slog sig ner mitt emot mig. Sen dök det upp en kompis till honom i röd väst.

ANNONS

Verbalt bråk urartade

Därefter tilltalade han männen:

– Jag sa något tyket till dem, typ "vet ni vad snyltare är?". Detta eftersom de inte beställde nåt. En av dom sa "du ska hem igen i kväll, tänk på det". Jag upplevde att han menade vad han sa.

Efter en stund lämnade de alla kaféet i omgångar. Kort därefter uppstod fysiskt bråk och i samband med det höggs mannen i magen med en kniv. Flera vittnen såg sedan offret segna ner med ett blodigt sår i buken.

Kort därefter inleddes jakten på de två männen. Vid Nils Ericssonterminalen hittas en blodig kniv och vid Kruthusgatan får en patrull fatt i männen.

Flyende duon greps av polis

De är i 30- respektive 20-årsåldern och den yngre av dem är skriven i Sävedalen.

– Båda två stannar upp och vänder sig mot oss när de ser polisbilen och blåljusen. Båda två är tydligt andfådda och andas häftigt. De har flackande blick och svettiga pannor, skriver en av poliserna som grep männen.

Sävedalsbon erkänner direkt att han varit inblandad i händelsen.

–NN säger spontant när han ligger på marken "det var i självförsvar", berättar polisen.

Offret skadades svårt och fick opereras efter knivattacken, men uppger i förhör att han är helt återställd.

Får fängelse för fler brott

De båda männen åtalades misstänkta för försök till dråp och nu har Göteborgs tingsrätt avkunnat sin dom. Den äldre av männen frias, men Sävedalsbon döms för brottet.

I förhör med polis förnekar han att han använt sig av en kniv och att han gjort sig skyldig till brottet, däremot erkänner han att han slagits med mannen och hävdar att det ska ha handlat om självförsvar.

– Det var han som började slå mot mig. Jag har inte gjort något, säger han.

Men dråpförsöket var inte det enda brott som avhandlades i domen. Han döms också mot sitt nekande för grov misshandel och våldtäkt. Båda brotten ägde rum i Mölndals kommun i juli förra året, och ägde rum inom ett tvåveckorsspann.

Totalt döms mannen till sju års fängelse.

”Det höga straffvärdet, brottslighetens art och att det är fråga om återfall i brott gör att det inte är aktuellt med någon annan påföljd än fängelse”, skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen förkommer sen tidigare under sju avsnitt i belastningsregistret. 2020 dömdes han till fängelse för rån.

LÄS MER:Före detta gerillasoldat gick till brutalt angrepp – högg kvinna i 80-årsåldern

LÄS MER:Bråk om diskmaskin ledde till knivattack – man döms

LÄS MER:Man med krigarkniv tog kaffepaus – slipper fängelse

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS