Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

”Man cave” blev hemlig spritfabrik – mitt i Sävedalen

Två män står nu åtalade för "olovlig befattning med sprit”, efter att de i den enes hem i Sävedalen ska ha tillverkat upp till 38 liter sprit och 72 liter mäsk.
En misstänkt lukt ledde polisen till vad som såg ut som ett trädgårdsskjul.
– En dag skulle de bygga en ”man cave” på tomten, utifrån kunde vem som helst tro att det var ett trädgårdsförråd.

Det var efter att allmänheten uppmärksammats på en märklig doft från adressen som polis larmades. När en patrull anlände kände de en stark lukt av mäsk, vilket är en beståndsdel som används vid tillverkning av sprit.

De följer luftspåret in på tomten och efter att ha snirklat sig förbi en tät häck når de något som ser ut som ett förråd. Dörren är olåst och efter beslut om husrannsakan går poliserna in.

Bakom dörren uppenbarar sig en välordnad sprittillverkningsfabrik i form av en hembränningsapparat – för storskalig produktion.

På hyllor längs väggarna står stora dunkar fyllda till bredden med upp till 38 liter sprit och även 72 liter mäsk, en beståndsdel vid sprittillverkning.

LÄS MER: Körde med 1,76 promille i blodet – när polisen stoppade färden

Bostad kopplas till förrådet

Apparaturen i kombination med tillbehören stärker polisens misstanke om att det rör sig om omfattande tillverkning med syfte att sälja vidare alkoholen.

Det visar sig senare att förrådet tillhör en av lägenheterna i det bostadshus som står intill. Även inuti lägenheten hittas ytterligare plastdunkar likt de som beslagtas i förrådet.

En hund kallas även till platsen och genomför ett sök.

Det visar sig att en man i 30-årsåldern bor i lägenheten med sin flickvän. De uppger också att ett annat par bott i lägenheten som inneboende en period.

Byggde en ”man cave” på tomten

I förhör avslöjar vittnen att både mannen i 30-årsåldern och den man i 50-årsåldern som bott i lägenheten byggt och använt förrådet som sin ”man cave”.

– De stack iväg och handlade jävla massa socker och plasttunnor. En dag skulle de bygga en man cave på tomten. De drog även in vatten in i man caven från yttersidan av huset, från ett vattenutkast, säger vittnet.

Polisen: Den här man caven vart låg den?

– Under träverandan, så gjorde de ett litet rum. Det var där NN och AA hade sagt att de skulle göra en man cave, för att slippa allt tjat från oss kvinnor.

Polisen: Hur såg det ut inuti man caven?

– De använde sig av spånskivor och utsidan var det skivor av något material. De gjorde ett ordentligt jobb. Utifrån kunde vem som helst tro att det var ett trädgårdsförråd. Det fanns krockar, verktyg och vattenkran till vänster längst bort mot väggen. Det såg riktigt bra ut, säger hon och fortsätter:

– Det var inte riktigt klart när jag såg det, men det var grejer som man behöver till sprittillverkning, exempelvis socker, tunnor av plast, elektronik som skulle användas. Jag såg att det var professionellt gjort. Allt såg så rent ut, någon som vet hur man svetsar och det såg ut som ett professionellt lab.

LÄS MER: Skräcksiffran inför jul – så många barn lider av föräldrar som dricker

”Beslutade sig för att sälja sprit”

Ett vittne berättar i förhör att ”man caven” tidigare var ett cykelförråd som gjordes om.

– Han skulle ha gjort detta för att dryga ut kassan enligt honom själv och han har gjort detta under en tid, då han ansåg att försäljning av narkotika har högre straff. Då beslutade han sig för att sälja sprit istället, säger hon i förhör.

– Han har tidigare haft apparaten på sitt jobb, men har flyttat hem denna på grund av platsbrist på jobbet. Allt var så hemligt hela tiden och det var därför jag inte fick se hans padda eller datorn, han sa ”det du inte vet har du inte ont av.”

Polisen: Vet du vad de gjorde med spriten?

– De söp sig asfulla. De hade nog planer på att sälja detta, men de hann nog inte med det eftersom ni kom till platsen och tog allt.

LÄS MER: Man körde rattfull – utan körkort: ”Misstänkt för grov olovlig körning”

Förnekar brott

Båda männen nekar till brott och ingen vill kännas vid hembränningsapparaten. Mannen i 30-årsåldern erkänner däremot att han byggt förrådet men i syfte att använda det som förvaring av utemöbler och verktyg.

Han hävdar att han inte har varit inne i förrådet sedan det byggdes och när han konfronteras av poliserna med all mäsk och sprit har han endast ett kort svar.

– Det är väl bra jobbat, det låter lite galet.

Förutom alla dunkar och apparater beslagtog polisen även en dator och en padda. När de undersöks visar det sig att de senaste sökorden har varit sådant som ackumulatortank, doppvärmare, rostfria tuber, rostfri behållare och rostfria tuber.

Polisen: Vad har du att säga om detta?

– Jag har inte så mycket att säga om detta, jag har inte sökt på det du nämnde här.

LÄS MER: Rektorn efter fyndet – misstänkt narkotika hittades nära skola

”Har ju varit i förrådet och tittat”

Den andra mannen i 50-årsåldern medger i förhör att han har varit i förrådet med den andra 30-åriga mannen men inte bränt något själv.

– Alltså jag har ju varit i förrådet och tittat på när NN tillverkade spriten men jag har inte bränt något själv. Jag bodde ju där så det är klart att man visste vad som föregick. Och jag drack ju av spriten som NN brände.

Polisen: Vittnet säger till och med att du var med och hällde upp spriten i dunkar, vad har du att säga om detta?

– Nej inte i dunkar men jag har hällt upp från dunkar till glasflaskor som vi sen har druckit av.

Polisen: Vad gör du med all sprit som ni tillverkar?

Jag drack ju bara sen vet jag inte vart det försvann. Det var NN som hade hand om det.

Männen står nu åtalade vid Göteborgs tingsrätt och under våren beräknas huvudförhandlingen i målet äga rum.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.