Mannen dömdes i Göteborgs tingsrätt.
Mannen dömdes i Göteborgs tingsrätt. Bild: Göteborgs-Posten

Man blåste myndigheter på bidrag: ”Hört om det på nyheterna”

En Partillebo i 70-årsåldern har dömts till dagsböter efter att han tagit ut bostadstillägg för att komplettera sin pension, samtidigt som han fått lön för extrajobb. Mannen menar att han saknat uppsåt att begå brott, eftersom han trodde att myndigheterna skulle hålla koll på att han fått jobb. ”Han har uppgett att han antingen läst det i tidningen eller hört om det på nyheterna”, står det i domen.

ANNONS
|

I domen framgår det att mannen fått bostadsbidrag trots att han inte haft rätt till det vid 14 separata tillfällen under 2017 och 2018. Totalt rör det sig om drygt 50 000 kronor. Detta då han haft en viss inkomst från ett extrajobb som han skaffat sig efter att han officiellt gick i pension.

LÄS MER:Hade knarkgömma värd över en halv miljon – under diskbänken

Mannen begärde att få bostadstillägg redan 2015, men på falska grunder, menar domstolen.

Sökte bidrag på falska premisser

”NN har i augusti 2015 ansökt om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten och då lämnat oriktig uppgift genom att underlåta att anmäla arbetsinkomst och viss tjänstepension vilket föranlett att Pensionsmyndigheten beviljat NN bostadstillägg på felaktigt underlag. NN har därtill inför varje ny utbetalning underlåtit att anmäla ändrade förhållanden om sin inkomst vilket han varit skyldig att göra enligt lag”, står det i domen.

ANNONS

LÄS MER:Öjersjöbo tvingas riva pooltak – förlorade mångåriga tvisten

Bostadstillägg

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Hela din ekonomi tas med i beräkningen, därför bör du ta reda på hur möjligheten ser ut för dig innan du ansöker.

För att ha rätt till bostadstillägg som pensionär behöver du vara 65 år eller äldre och bo i Sverige. Du behöver ta ut hela din allmänna pension inklusive premiepension.

Flera faktorer påverkar möjligheten att få bostadstillägg. De flesta som har bostadstillägg idag:

• Bor själva.

• Betalar 4 000 kronor eller mer för sitt boende.

• Har sammanlagt lägre än 14 000 kr i pension och inkomst varje månad efter skatt.

Källa: Pensionsmyndigheten

Nu har han dömts till dagsböter på 130 kronor i 50 dagar.

I domen framgår det att mannen vidhåller omständigheterna för brotten, men menar att han saknat uppsåt.

Menade att han fått information via media

Mannen menar att han trodde att myndigheterna hade kontakt med varandra och att bidraget därför skulle ha dragits in automatiskt om han inte haft rätt till det. I själva verket har man skyldighet att anmäla om ens ekonomiska situation förändras.

I domen står det att mannen utgått från att det hela skulle regleras automatiskt och menar att det rapporterats i media.

”Han har uppgett att han antingen läst det i tidningen eller hört om det på nyheterna”, står det i domen.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS