Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ett axplock av de vapen mannen bar på när polisen grep honom. Bild: Polisen
Ett axplock av de vapen mannen bar på när polisen grep honom. Bild: Polisen

Man bar på halvdussin vapen i centrum – åtalas

En man i 45-årsåldern har åtalats för grovt brott mot knivlagen och vapenbrott efter att han burit på flera livsfarliga vapen i centrala Partille, samtidigt som barnfamiljer söndagshandlade.
”Föremålen var ägnade att använda som vapen vid brott mot liv och hälsa”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Det var den 2 januari i år som polis kallades till Gamla Kronvägen i Partille, efter att väktare på Allum larmat om de hade kommit i kontakt med en hotfull man, som efter konfrontation lämnat platsen.

Polisen fick ett signalement på mannen och kunde därför hitta honom snabbt. När polisen fick syn på honom var han i sällskap med en annan man, samt en hund.

I förundersökningsprotokollet som Partille Tidning tagit del av, berättar en av poliserna att det var mycket folk i rörelse i centrala Partille den där dagen.

– Det är mycket människor i rörelse på platsen både vuxna och barn befinner sig på platsen. Det är en söndag så mycket människor är lediga och tiden för händelsen är vid 16-tiden. De har varit inne på Allum samt rört sig omkring platsen.

Hade ett dussin vapen

När polisen kontrollerar mannen hittar de flera vapen.

– Vid genomsök av väskan finner jag en stor macheteliknande kniv, flera normalstora knivar, någon metallbatong med tillhörande kedja, en fickkniv samt en ficklampa som även kan fungera som en taser (en elpistol reds. anm.) .

Utöver innehållet i väskan hade mannen också en kniv i ett hölster på vaden som av polisens beskrivs som ”en större jaktkniv och skulle förorsaka stor skada om den kom till användning”. Mannen bär också en egentillverkad skyddsväst av papp.

Mannen har nu åtalats för grovt brott mot knivlagen och i sin stämningsansökan skriver åklagaren att ”Föremålen var ägnade att använda som vapen vid brott mot liv och hälsa.”

Åtalas för vapenbrott

Han åtalas också för vapenbrott då ficklampan med stötfunktion anses vara jämställd en elpistol, som klassas som ett skjutvapen.

I förhör med polis nekar mannen till att innehållet i ryggsäcken var hans.

– Nej, jag hittade en väska vid ån. Man kan gå till pendeltågstationen, det var där jag hittade den, säger han.

Han erkänner dock att han bar kniven som satt fastmonterad på hans ben.

– Jag har varit hemma och sedan åkte jag till Partille med hunden. Jag vet att det är dumt att ha kniv men jag hade den på benet, det hade jag glömt.

Anledningen till att han var beväpnad och hade tillverkat en skyddsväst var enligt mannen att några personer hade hotat honom och att bestämde sig för att göra upp med dem, innan de kom åt hans familj. Väl på plats i centrala Partille ångrade han sig dock, menar han.

Polisen: Du hade en egentillverkad väst av papp på dig idag, vad var syftet med den?

– För att jag var orolig för de här killarna som jag vände för. Som ett skydd mot kniv.

Mannen är tidigare dömd för brott. Partille Tidning har tagit del av en personutredning som kriminalvården utförde i samband med att han dömdes till skyddstillsyn för bland annat narkotikabrott under 2020. Vid det tillfället förekom han under 46 avsnitt i belastningsregistret.

LÄS OCKSÅ: Full man bar nepalesisk stridskniv i Allum – åtalas

LÄS OCKSÅ: Macheteman fast igen – tidigare dömd 37 gånger

LÄS OCKSÅ: Machetemannen blev villkorligt frigiven – begick brott igen

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.