Malin ser fram emot valdagen– räknar röster för sjunde året

Malin Johansson är en inbiten röstmottagare. I september kommer hon vara med på sitt sjunde riksdagsval där hon arbetar i vallokalen med att både ta emot och räkna röster.
– Det är intensivt men roligt.

ANNONS
|

Malin Johansson kan utan tvekan kallas för en inbiten röstmottagare. Sitt första val där hon tog emot röstande i vallokalen på Lillegårdsskolan gjorde hon som 18-åring. 24 år senare ser hon fortfarande med spänning fram emot valdagen den 11:e september i år.

– Det roliga tror jag är att man får lite inblick i hur det fungerar. Sedan är det en dag då man möts av människor som går till en vallokal, man får följa med hela processen från det att man förbereder tills det att sista rösten är räknad.

Inne på sitt sjunde val

1998 var hennes första val. I år blir det sjunde gången. ”Roligt” är hennes sammanfattning av dagen då hela Sverige ska göra sin röst hörd. Då ska hon vara på plats under en heldag vid bamba på Lillegårdsskolan. Där hon alltid varit under valdagen vart fjärde år.

ANNONS

– Det är en speciell dag, det är intensivt, men roligt.

Malin Johansson gör sitt sjunde val som röstmottagare.
Malin Johansson gör sitt sjunde val som röstmottagare. Bild: Shamiram Demir

Själv brukar hon poströsta innan valdagen. Men skulle hon nån gång missat det så kan hon svänga bort för att rösta i Sävedalen under en paus.

Malin Johansson arbetar med att koordinera det familjenära arbetet i Göteborg till vardags. Hon är såpass erfaren nu som röstmottagare att hon är ordförande för vallokalen på Lillegårdsskolan. Valet kommer att genomföras söndagen den 11:e september men redan dagen innan börjar förberedelserna.

– Man gör i ordning i vallokalen. Man väntar in vaktmästaren som kör runt med allt materialet, så ställer man i ordning i lokalen så att allt är färdigt. Man får röstlängden i handen och dagen efter så kommer man dit lagom i tid så man kan hinner få i ordning innan man öppnar vallokalen.

Fler valdistrikt kräver fler – behövs minst 180 personer

Tre val ska de röstande få lägga sin röst på under dagen. Kommunalval, landstingsval och riksdagsval. I år kommer det bli fler valdistrikt i Partille och därför behövs fler röstmottagare till valdagen. Det har att göra med att Partille växer i antal invånare. Men det är numera också lagkrav på avskärmning för den som röstar, vilket kan leda till en större risk för köer. Konsekvensen har också blivit att det tagit längre tid att räkna rösterna vid större distrikt.

– Med fler och mindre valdistrikt hoppas vi att det blir bättre genomströmning under valdagen och att rösträkningen underlättas, säger Oskar Lindgren, valsamordnare i Partille Kommun.

Det kommer behövas cirka 180 röstmottagare till valdagen. Redan har cirka 170 visat intresse, men man vill gärna ha minst 50 till.

– Det brukar alltid vara en del förändringar och röstmottagare som anmäler förhinder när valdagen närmar sig, så vi ser gärna att vi får in ett femtiotal intresseanmälningar till.

Malin Johansson: ”Ibland är det lite som ketchup-effekten, det kan vara tomt och så helt plötsligt så kan det komma massor.”

Malin Johansson ser med spänning fram emot valdagen. Alla som är på plats har olika arbetsuppgifter. Vissa tar emot de som kommer för att rösta, en del prickar av i vallängden. Ordföranden ser till att allt flyter på och svarar på frågor som kan tänkas finnas. Några stora missöden har inte varit under de sju val Malin Johansson varit med. Förutom något enstaka dörrlarm som utlösts av att de inte vetat vilka knappar de ska trycka på.

– Vi har haft både ett och annat larm som har gått. Vi har sluppit att det har gått nåt brandlarm än så länge vilket är väldigt skönt. Men det är väl det enda nervösa ögonblicket, säger Malin Johansson skämtsamt.

Samtidigt behöver de som arbetar ha överblick på det som sker runtomkring.

– Man ska alltid vara förberedd på om det skulle hända nånting. Det kan vara en speciell händelse där man behöver vara vaksam om någon skulle förstöra någonting under valet.

Händer att personer får avvisas

Det har hänt att någon kommit till fel vallokal, och eftersom de inte finns skrivna i röstlängden så får de hänvisas till kommunhuset där alla kan rösta. En sak är dock svår att styra över, strömmen av röstande.

– Ibland är det lite som ketchup-effekten, det kan vara tomt och så helt plötsligt så kan det komma massor. Då kan det vara att man behöver be folk att man väntar utomhus.

De flesta som varit med tidigare vet vad de ska göra. Men när unga första-handsväljare dyker upp kan dagens allvar bli påtagligt.

– För det är nåt speciellt att komma in i en vallokal. Det är nånting stort att få rösta för första gången och att man får instruera hur det går till.

Efter att vallokalen stängt på kvällen får alla sätta sig ner och räkna igenom de cirka 2000 röster som kommit in på Lillegårdsskolan. Antal röster ska räknas och röstsedlar kontrollräknas. Sedan går man igenom ett val i taget. Kuverten sorteras utifrån partifärg innan den viktiga delen drar igång.

– Vi räknar kuvert och sen sprättar vi upp dem och sen räknar vi röstsedlarna, summerar Malin Johansson.

Avvikelser rapporteras in.

Ersättning för att arbeta under dagen

En röstmottagare får en peng för besväret. Men inga särskilda förkunskaper krävs mer än att man tycker det är ett kul uppdrag.

– Det kan ju ta lite tid, så du behöver kanske ha lite tålamod. Och så det här med att kunna ta folk för du träffar ju på alla som kommer hit.

Hon tipsar gärna vänner om uppdraget för att värva fler. Och på senare år har hon även kunnat jobba ihop med brorsan och dennes sambo.

Hur många fler val kommer du orka med tror du?

– Så länge man tycker att det är roligt och att det ger nånting kommer jag vara med.

Riksdagsvalet söndagen 11 september

I år är valdagen på söndag den 11:e september.

Men redan den 24:e augusti kan den som vill förtidsrösta genom att poströsta.

Vallokalerna är öppna mellan kl. 08.00 och 20.00.

Klockan 20.00 avslutas röstningen och rösterna börjar räknas i vallokalen. Valet till riksdagen räknas först, sedan valet till kommunfullmäktige och sist valet till regionfullmäktige.

Källa: Valmyndigheten.se

Malin Johansson

Uppvuxen: Kåhög

Bor: Sävedalen

Ålder: 42 år

Första valet som röstmottagare: 1998, då var hon 18 år fyllda.

Arbetar som: Koordinator inom familjecentrerat arbetssätt, Göteborgs stad

LÄS MER:Så röstade Partilleborna i kyrkovalet

LÄS MER:Charlie droppade in på dop i Sävedalen

LÄS MER:Flera företagare i veckan nobbas – saknas industrimark

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS