Närmare hundra gram amfetamin hittades av polis i mannens ryggsäck.
Närmare hundra gram amfetamin hittades av polis i mannens ryggsäck. Bild: Polisen

Machetemannen blev villkorligt frigiven – begick brott igen

En man i 60-årsåldern dömdes till fängelse förra året för narkotikabrott. Under våren blev han villkorligt frigiven, men bara några dagar senare stoppas han av polis på en gata i Jonsered med narkotika i ryggsäcken.
– Jag har inte köpt det, jag tog det bara från bastun, säger mannen i förhör.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Mannen i 60-årsåldern dömdes så sent som i april för flertalet brott, bland annat för att ha attackerat en man med en machete – domen blev fängelse i ett år och fyra månader.

Men innan den domen hunnit verkställas döms han nu återigen vid Göteborgs tingsrätt för ett narkotikabrott. Något som ska ha inträffat bara dagar efter att han blivit villkorligt frigiven från fängelset där han avtjänade ett straff för ytterligare en dom från i höstas – också den gällande narkotikabrott.

Det var vid en poliskontroll i Partille som narkotika hittades i mannens ryggsäck. Inledningsvis nekade han till brott i förhör och påstod att det som hittats i själva verket var ”brastabletter”.

”Tog det från bastun”

Polisen: Vad är pulvret i påsen?

– Det är sånt man tänder ved med när vi fiskar. Vi har det även att tända bastun med. Det heter brastabletter eller nått.

Polisen: Vart köpte du det?

– Jag vågar inte säga det eftersom jag inte köpt det men. Det kostar kring en 50 till 100 kronor för ett kilo. Pulvret är förpackat i plast, träpinnar finns det också och även spån. Det är stenhårt som metatabletter. Sånt man har i ångmaskinerna.

Polisen: När köpte du pulvret?

– Jag har inte köpt det, jag tog det bara från bastun. Jag brukar köpa det men vi hjälps åt att köpa det.

När polisen analyserat pulvret visade resultatet på amfetamin. Under huvudförhandlingen i tingsrätten erkände mannen brottet, vilket stöddes av övriga bevisningen i målet.

Det är den 39:e gången som mannen döms för brott i domstol.

Döms återigen till fängelse

Eftersom mannen bedöms leva under socialt oordnade förhållanden och fortfarande har ett narkotikamissbruk anses han inte lämplig för samhällstjänst.

Straffvärdet bedöms vara sju månaders fängelse, men eftersom brottet begicks innan domen i april föll gör tingsrätten bedömningen att gärningen motsvarar fängelse i fyra månader. De 20 dagar som han blev villkorligt frigiven förverkas av tingsrätten.

Enligt praxis ska ett fängelsestraff verkställas så snart som möjligt efter att dom har fallit. Det betyder normalt tre månader efter att domen har vunnit laga kraft, vilket inträffar efter tre veckor om den inte överklagas. Det är Kriminalvårdens uppdrag att se till att straffet verkställs.

LÄS MER:Här hämtas kilovis med narkotika nära skola

LÄS MER:Full man bar nepalesisk stridskniv i Allum – åtalas

LÄS MER:Man viftade med machete i Allums resecentrum

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS