Möt Partilles nya kommundirektör

I 20-årsåldern flyttade värmlänningen Bengt Randén till Alingsås och började pendla till jobbet som förskollärare i Björndammen. Året var 1986, och sedan dess har han fortsatt pendla fast med varierande slutdestinationer och uppdrag inom skolans värld. Han tog en omväg via Göteborg, men nu står det klart att 27 år i Partilles tjänst inte var nog för den nya kommundirektören.
– Jag kan nästan varenda gata, säger han.

ANNONS
|

När Per Bäckström tackade för sig som kommundirektör i Partille inleddes jakten på hans ersättare.

En av dem som sökte jobbet var Bengt Randén.

– Jag är 61 år gammal och när jag såg annonsen kände jag att det skulle vara fantastiskt att få göra det som kanske blir den sista yrkesresan i livet genom att få ta det yttersta yrkesmannaansvaret i Partille, som jag har ett så stort hjärta för, säger han och fortsätter:

– Jag har Partille att tacka för mycket. Det är här jag fått min utbildning i ledarskap och jag har lärt mig en del sedan jag var här sist.

ANNONS

När han lämnade kommunen var han chef för utbildningsförvaltningen och hade jobbat i kommunen i 27 år.

Det hela tog sin början 1986, då Randén lämnade värmländska Karlskoga för nya äventyr. Han var i 25-årsåldern och han och familjen bosatte sig i Alingsås. Därifrån pendlade han sedan till det nya jobbet som förskollärare i Björndammen.

– Det var egentligen början på hela min yrkesverksamma karriär kan man säga. Jag hade en så kallad ”pool-tjänst” och hoppade in på flera olika förskolor.

Började jobba i Partille 1986

Efter de första trevande stegen kickade karriären snabbt igång. 1988 blev han chef för förskolorna i Björndammen. 1996 blev han rektor på Björndammens skola och senare blev han områdeschef för både förskolan och skolan.

Vid millennieskiftet fick han förfrågan från utbildningsförvaltningen, vilket blev början på en fin karriär i kommunhuset.

Han jobbade bland annat med utveckling och kvalitetsfrågor, innan han för första gången valde att söka lyckan utanför Partille och tog ett jobb som biträdande förvaltningschef i Trollhättan.

Men Partille kommun ville ha tillbaka honom och Bengt Randén tackade ja.

– 2007 ringde de och frågade om jag ville komma tillbaka och jobba som chef för utbildningsförvaltningen. Jag tackade ja och fick plötsligt ansvar från alla från de minsta pluttarna till de som gick vuxenutbildningen, säger han.

Bytte adress till Göteborg

Den rollen hade han i sju år och satt under denna tid även med i kommunledningsgruppen. 2014 var han redo för större uppdrag och började som utbildningschef för Göteborgsregionen.

2017 påbörjades arbetet med att förflytta ansvaret för de kommunala grundskolorna i Göteborg från tio olika stadsdelsförvaltningar till en stor grundskoleförvaltning. Den förvaltningen behövde en direktör och rätt man för jobbet visade sig vara Bengt Randén.

Nu hade han plötsligt ansvaret för 10 000 medarbetare och närmare 150 stycken skolor.

– Det har varit svårt, roligt och och oerhört intensivt, vilket har gjort att jag lärt mig väldigt mycket på de här åren. Att bygga någonting från grunden har varit en fantastisk utmaning, säger han.

Har ledaregenskaperna som krävs

Men hur toppar man ett sådant yrke? Jo, man söker tjänsten som kommundirektör och får den!

Bengt Randén tror att hans karriär som ledare har gett honom kunskaper som kan bidra till att göra kommunen bättre.

– Jag vill skapa teamkänsla och nå ut i hela organisation till de som gör jobbet och möter våra medborgare. Vi måste jobba tillsammans med saker som kräver samarbete, det handlar om saker som kompetensförsörjning och digitalisering. Jag tror att jag har ett ledarskap som ger förutsättningar för samspel och ett mervärde.

Du har jobbat i Göteborg ett tag. Vad säger man om Partille i storstaden?

– Partille har ett gott rykte både regionalt och nationellt. Min bild är att man talar gott om Partille och tycker att det är en fungerande kommun. Man känner också till att det finns en politisk tradition av att sätta Partille först, även fast man så klart har olika åsikter om saker och ting.

Ville jobba med konst

Bengt Randén bor fortfarande kvar i Alingsås och kommer att fortsätta pendla, precis som han alltid har gjort, men åren som yrkesverksam i Partille har gjort att hans lokalkännedom är utmärkt, hävdar han.

– Jag kan nästan varenda gata!

Har du några favoritplatser i Partille?

– Furulund och Björndammen ligger mig varmt om hjärtat, eftersom jag inledde med karriär där och jobbade där i många år. Jag tar ofta en liten omväg där på väg hem till Alingsås. Men de flesta platser i Partille är härliga på olika sätt. Jonsereds trädgårdar är fantastiskt, Öjersjö och det som håller på att växa fram där likaså. Det är mixen och kontrasterna som skapar helheten.

I och med jobbet som kommundirektör bryter han av lite från att strikt jobba med de utbildningsfrågor han vigt sitt yrkesverksamma till hittills, men faktum är att han från början bara ville syssla med konst.

– Jag har ett väldigt stort konstintresse och målade mycket som ung. På den tiden jag höll på som mest var det olja och torrnålsgravyr. Jag spelade också i band och ställde ut konst under tiden jag pluggade och tanken var nog lite att det var det jag skulle hålla på med, men jag halkade in på utbildningsfrågor och sedan har åren gått fort.

Har gigantisk skivsamling

Det stora intresset för kultur har dock inte behövt stryka på foten bara för att man har chefsjobb.

– Jag hade en skivaffär i Göteborg samtidigt som jag var rektor. I dag har jag en liten samling på ungefär 4 000 vinylskivor. Att få leta upp gamla skumma skivor och nörda in mig i, det är avslappning för mig.

Vilken platta snurrar hemma hos dig just nu?

– Just nu är jag inne på Silk sonic. Det är amerikansk klassisk soul, fast i ny tappning kan man säga. Organiskt, coolt och modernt.

Exakt när Bengt Randén tillträder som kommundirektör är inte riktigt bestämt än, men förhoppningen är att han kan börja i september. Fram tills dess styr stabschefen Madelene Johansson kommunskutan i egenskap av tillförordnad kommundirektör.

LÄS MER:Stadsbin har flyttat in på bostadsbolagets balkong

LÄS MER:Satsning ger tryggare brukare och mindre stressad personal

LÄS MER:Partille i unik klimakteriesatsning: ”Det drabbar de flesta”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS