Målmedvetna ungdomar tog sina första steg i gymnasievalet

Under torsdagskvällen höll Partille Gymnasium sitt första öppna hus på plats sedan pandemin drog över världen. Evenemanget lockade relativt mycket folk och för några av grundskoleleverna som snart ska välja gymnasieprogram var skolan den första av många på besökslistan.
– Jag tänker besöka fler gymnasium så att jag bildar mig en egen uppfattning, säger Leon Orlic, 15.

ANNONS
|

Partille Tidning har tidigare rapporterat om att endast en av tio elever i kommunen väljer det egna gymnasiet när det är dags att göra sitt gymnasieval.

Trenden är dock uppåtgående och söktrycket på Partille Gymnasium har ökat de senaste åren.

För att locka de grundskoleelever som snart snart ska välja gymnasium höll Partille Gymnasium öppet hus under torsdagskvällen, något man inte kunnat göra sedan i början av 2020 på grund av pandemin.

– Det är det första öppna huset på plats sedan början av pandemin, så vi hade ingen aning om hur många som skulle dyka upp. Det var lite fjärilar i magen här innan folk började komma. Det är så härligt med personliga möten istället för det torra digitala, säger skolledaren Sofie Andrésen.

ANNONS

Tillställningen var välbesökt, med åtminstone 50 grundskolelever ackompanjerade av en eller båda av sina vårdnadshavare. De delades sedan upp i mindre grupper och fick besöka respektive program på skolan för en genomgång.

Partille Gymnasium första stoppet av många

Partille Tidning hakade på den skara som sökte sig mot samhällsprogrammet.

LÄS MER:Stor chans att lärare i Partille vinner årets guldäpple

På plats fanns Aleksandra Kozik, 14. Hon bor i Partille, går i åttan och behöver alltså inte göra sitt gymnasieval lika snart som sina äldre kamrater. Hon kände dock att det var viktigt att sondera terrängen redan nu. Utöver samhällsprogrammet besökte hon även naturprogrammet.

– Utbildningen ser väldigt olika ut från program till program. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill jobba med i framtiden. Jag skulle kunna tänka mig att bli lärare, jobba med barn och människor eller varför inte arkitekt, säger hon.

Vill bilda sig sina egen uppfattning

Intrycket av Partille Gymnasium var gott, men att det blir där hon spenderar sina gymnasieår är inte skrivet i sten ännu.

– Det är väldigt fint här, men jag kommer nog att kolla på fler skolor också.

LÄS MER:Ungdomar väljer bort det egna gymnasiet

Vid samhällssalen fanns femtonåriga Leon Orlic, som bor i Lexby och som snart står inför sitt gymnasieval. Han har redan bestämt sig för att det blir samhällslinjen för honom.

– Jag tänker bli jurist och därför är jag väldigt intresserad av samhällsprogrammet. Att jag bor nära är såklart en fördel, har man en tuff arbetsdag i skolan är det skönt att kunna promenera hem, säger han.

Närheten till hemmet till trots är det inte heller för Leon Orlic en självklarhet att Partille Gymnasium är rätt för honom.

– Det här är första skolan jag besöker, men jag kommer också bland annat att besöka Hvitfeldtska, Sjölins, Jensen och Katrinelund. Man har mycket att välja på och har fått en del rekommendationer men jag tänker besöka fler gymnasium så att jag bildar mig en egen uppfattning.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS