Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Människorna bakom politiken: Sverigedemokraterna

På Olles hus i Lexby har Sverigedemokraternas förstanamn Matz Dovstrand goda minnen. När han inte vandrar vid lederna bakom huset blir det grillkvällar med partikollegorna på husets uteplats. Vad många inte vet är att han bortom politiken varit ledare på Friskis och Svettis och att han sedan långt tillbaka har en koppling till gymnastik.
– Jag har stått med hundra människor framför mig och dragit igång det.

Under en varm men ack så molnig dag beger sig Partille Tidning och Sverigedemokraternas i Partilles förstanamn Matz Dovstrand till Olles hus, där han och resterande partimedlemmar från Partille haft flertal konferenser.

– Det är så tråkigt med kommunhuset i längden. Sist när vi var här i våras så kvittrade fåglarna och fåren bräkte. Det är ett slags lugn som sköljer över en i denna lantliga miljö. Man stressar av och man trivs.

Efter att han har visat runt insidan av huset, slår han sig ned på en vit plaststol på uteplatsen och pekar upp mot det kuperade landskapet.

– Det är mycket fint här ovanför om man går längs lederna. Hus ligger i oordning och man undrar om de inte kommer att rasa in och så kollar man in och möts av någon som kollar ut, säger han skrattandes.

Borås till Partille

Själv är Matz Dovstrand ursprungligen från Borås. Efter att ha gjort lumpen i Göteborg och Linköping slog han rot i Göteborg för att studera ekonomi vid Handelshögskolan. Vid 25-årsåldern gifte han sig och fick barn, därefter flyttade familjen till Partille, tidigt 80-tal. Men till Partille hade han ingen tidigare koppling, då exfrun var från Stockholm.

– Vi var utsocknes.

Det som lockade var de radhus i Jonsered som då stod nybyggda och direkt så fattade han ett tyckte för området.

– Det är ett fantastiskt ställe med tillgång till fina utomhusmiljöer. Det var ett fint samhälle för barnen att växa upp i också, säger han och tillägger:

– Sedan är Partille ändå i närheten av storstaden. Mina två döttrar var gymnaster, delvis i Partilles GK Antilopen, och sedan tränade de rytmisk sportgymnastik i Landala. Det är trevligt att bo nära en storstad då så man har möjligheter.

Intresse för gympa

Matz Dovstrand har på egen hand en relation till idrott då han under tidigt 90-tal blev ledare inom Friskis och Svettis. Friskis har betytt mycket för honom under en lång tid och i drygt 20 år medverkande han som ledare innan politiken tog över. Trots det försöker han idag att hinna med pass så ofta som möjligt.

– Det är fantastisk trevligt med gruppträning.

Efter att hans före detta fru, som var andra generationens gymnast, börjat att gå på Friskis hängde han själv på. Idag brukar han därför gå på pass på Friskis i Björndammen.

– Men det är mindre än vad jag skulle önska, som vanligt. Jag har haft covid under våren så det tog upp lite tid, säger han innan han tar stolen och flyttar in i skuggan

Det som han tycker är så bra med träningen är att man rycks med.

– Det är den här härliga entusiasmen och musiken. Jag har stått med de hundra människorna framför mig och dragit igång det. Då blir man invand vid att det är en fantastisk träningsform.

– Time out-terapi brukar en del säga att det är. Man hinner inte tänka på annat, säger han innan han börjar skratta åt det snabbt skiftande vädret.

I Jonsered

Inte långt därefter är stolarna tillbakasatta och dörren till Olles hus har stängts. Han fortsätter att berätta att fram till 1989 bodde han i Jonsered, för att sedan flytta från kommunen.

– Andra omgången jag flyttade till Partille var år 1997, efter diverse skilsmässor och annat.

Sedan dess har han bott i samma bostadsrätt. Döttrarna är utflugna till Stockholm och Oslo. Nuförtiden spenderar han mycket tid med särbon Eva som bor i Torslanda eller så sätter han sig och fikar på Jonsereds trädgårdscafé. Utöver kommunhuset, Friskis och hemmet är han dock inte så ofta ute i Partille.

– Jag rör mig inte jättemycket i Partille på det sättet.

En ledig dag spenderar han istället gärna promenerandes i Bohuslän, på Orust tillsammans med Eva. I hemtrakterna har de än så länge hunnit gå längst Gotaleden.

– På vintern är det andra, som Sisjön eller Änggårdsbergen, säger han och tillägger:

– Man rör sig för lite under veckorna därför är det skönt att under helgerna ta ordentliga långpromenader, om man inte har politiska möten då också, säger han och småskrattar.

Utöver Friskis, politiken och jobb så har det dock inte funnits mycket utrymme för annat.

– Nej, jag har inte haft semester på tio år, säger han.

Samtidigt som han arbetar med politiken driver han ett konsultföretag, efter att själv ha spenderat år på revisionsbyråer och IT-bolag. Även om han för det mesta lägger sin tid på arbete skulle han inte säga att jobbet har en stor betydelse för honom som person.

– Jag är för lite intresserad av ekonomi som privatperson.

Kulturintresse

Trots att Matz Dovstrand läste vid ett tekniskt gymnasium var det språk och litteratur som lockade mest.

– Jag fick två femmor i litteratur och språk men vi hade bra lärare.

Då hade han tankar kring att bli litteraturforskare.

– Jag är väldigt kulturintresserad och det är snarare det som präglat mig. Det finns 5 000 böcker i min boksamling, säger han och skrattar.

Majoriteten av de är facklitterära böcker, men även romaner, lexikon, böcker om svensk litteraturhistoria samt essäböcker.

– Jag har flera vänner som är antikvarier så jag kan bara knacka dem i ryggen och säga ”jag behöver en bok”.

Sedan berättar att han själv är intresserad av att skriva och att han förr i tiden varit redaktör för Handelshögskolans tidning Ekon samt att han skrivit för skolglimten i Borås Tidning.

– Jag såg att en kille på Sven Erikssons gymnasieskola som skrev varje vecka så jag kontaktade honom och började att skriva.

– Nuförtiden är det dock mycket politiska texter, debattartiklar och foldrar, säger han innan visar den skolfolder han skrivit med hjälp av en partikollega.

LÄS OCKSÅ: Politik och langos vid Oluff Nilssons väg

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänar politikerna i Partille

LÄS OCKSÅ: Här är namnen du kan rösta på – i höstens kommunalval i Partille

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.