Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Människorna bakom politiken: Socialdemokraterna

Bland potatisodlingar och hårdrockskivor, och närheten till en storstad, har Socialdemokraternas förstanamn Thorbjörn Carlsson slagit rot. När han inte går på Sweden Rock besöker han gärna favoritresmålet Rom.

I en mörkgrå soffa slår sig Thorbjörn Carlsson ner med en kopp kaffe i handen. Hans favoritplats i hemmet är i vanliga fall trädgården, men för att inte riskera att bli dyngsur av ösregnet är soffan med fönsterutsikt till trädgården det bästa alternativet för tillfället. I trädgården brukar han dock spendera en hel del tid.

– Det är avkopplande att få pilla, få sköta lite rabatter och gräva lite. Allt det där är faktiskt trivsamt.

Han tillägger sedan att det är hans fru som sätter ihop möbler och målar.

– Då går jag mest med och plockar runt om, jag är absolut inte händig.

Om han får odla vad han vill så är svaret simpelt: Potatis. Det är även det han oftast har i köket vid denna årstid.

– Det är lite barnsligt att säga så men potatis är förbannat roligt. Det är ändå något som familjen har behov av. Grönsaker överhuvudtaget, det är rogivande när man själv kan plocka upp sin egen potatis, lök, morötter eller tomater.

Förutom att odla grönsaker berättar han om sin roll i hemmet.

– Jag och min fru firar snart fyrtio år tillsammans. Vi träffades i skolan och har växt upp med varandra, stöttat varandra, hon har pluggat och jag har pluggat. Vi har samma politiska inställning till det mesta i livet och har väldigt mycket gemensamma värderingar som gör att vi två har tagit oerhört mycket gemensamt ansvar till allting, och stöttat varandra för vad den andra nu än har gjort och haft för förutsättningar. Min roll i familjen är att vi är två som delar på ansvaret helt och hållet när det gäller allting.

Uppväxten i Kortedala

Trots att Thorbjörn Carlsson inte själv är uppväxt i Partille, har han i lejonparten av livet bott ett stenkast från kommunen, förutom jobbrelaterande år i Falkenberg och Borlänge. I Kortedala, där han spenderade sina ungdomsår, växte han upp med fackligt politiskt intresserade föräldrar och en äldre bror som alltid kommit att vara Thorbjörns Carlssons stora förebild.

– Vi har diskuterat samhällsproblem sedan jag växt upp. Min mamma var SSU-ordförande en gång i tiden i Sandviken, där även min pappa var med. Även min farfar satt som kommunstyrelsens ordförande där.

Att få tycka och stå för det, samt att engagera sig för vad man tycker är något Thorbjörn Carlsson berättar att han fått med sig från barnsben.

– Tryggheten har jag fått med mig av familjen.

Under tidiga vuxenlivet studerade han till försäkringstjänsteman och utbildade sig bland annat på IFU. Sedan jobbade han 33 år på Folksam, innan han för två år sedan tog tjänstledigt och började att arbeta som politiker på heltid. Då hade han och familjen bott i Partille sedan 1994.

– Det var ett medvetet val att flytta för att vi behövde mer ytor och då flyttade vi till ett radhus precis i närheten av där vi bor nu.

År 2007 flyttade de sedan till det hus i Sävedalen där Thorbjörn Carlsson, hans fru och yngsta sonen bor idag.

– Jag tyckte att Partille är en kommun som både har kulturen, idrotten och närheten till Göteborg.

22 gånger på Sweden Rock

När han flyttade till Partille hängde han på Partillerocken då musikintresset alltid funnits där.

– Jag älskar att åka på konserter. Jag jobbade i skivaffär i ett par år innan jag började på Folksam så det har alltid varit ett stort intresse att åka på konserter, festivaler, lyssna och titta.

Att åka på konserter gör han någon gång i månaden. I juli såg han Iron Maiden samt tog en tur till Skogsröjet. Under juni var han på Sweden Rock, för den 22:e gången. Det märks tydligt vilken genre som går hem hos honom.

– Man är barn av sin tid och så är man uppväxt med musik. När hårdrocken kom in i mitt liv på slutet av 70-talet så blev den musikstilen min, säger han och tillägger:

– Partille har förutsättningar för att ge våra invånare bra kultur och bra idrott och en bra levnadsmiljö runtom. Sedan ska vi givetvis ordna alla basala saker med skola, vård och omsorg. Men just de här som är lite mer guldkorn, det här är en bra kommun för det.

Och den sitter gjutet än idag. I hyllorna kan man hitta allt från Black Sabbaths ”Heaven and Hell” till Thin Lizzys liveplatta ”Live and Dangerous”.

Förutom musiken spelade och engagerade sig mycket inom handbollsklubbar i Göteborg. När han flyttade till Partille var han ordförande i handbollsklubben Wasaiterna.

– Sedan har jag spelat också såklart och så att jag har haft mycket med Partillelaget Sävehof att göra.

Idag, när han är heltidspolitiker, räcker tiden dock inte till.

– Men jag saknar det något så kopiöst.

Nuförtiden spelar han dock golf när tiden finns.

– Det är en väldigt trevlig sak. När man har varit lagidrottare men inte kan spela längre själv, så är golfen ändå ett sätt att socialisera sig med kompisar.

Tillsammans med en del kompisar från Wasaiterna tog han det gröna kortet.

– Vi startade upp, har fortsatt och tycker det är otroligt trevligt att spela och umgås där.

Här och nu trivs han dock väldigt bra med politiken och tillvaron i Partille. Det bästa med Partille är enligt honom att det är en kommun som är ”tillgänglig till storstaden Göteborg med allting, samtidigt som att det är en lugnare oas”.

– Där vi bor i Sävedalen tar det inte mer än 15 minuter så är du på Avenyn. Jag har jobbat på Avenyn i hela mitt yrkesliv innan jag klev in i politiken på heltid. Det har varit väldigt nära och samtidigt är det gott att ha den gröna lungan som hela kommunen är.

Fascineras av storstadspuls

När han inte befinner sig i Partille lockas han till de större städerna.

– Om man ska utomlands så måste jag säga att storstäder är fascinerade, i Europa i synnerhet. Storstäder ger en puls och jag är väldigt mycket en storstadsmänniska. Det är det som är på vår agenda i familjen, att komma till de större städerna och insupa den kulturen.

Främst intresserar han och barnen sig för historia, vilket gör Rom till en storfavorit.

– Rom är ändå den staden som alltid har fascinerat när jag har varit där sex, sju gånger, säger han innan han tar en klunk av kaffet.

LÄS OCKSÅ: Vänsterpartiets Linus Johansson brinner för en vinstfri skola

LÄS OCKSÅ: Här är namnen du kan rösta på – i höstens kommunalval i Partille

LÄS OCKSÅ: Människorna bakom politiken: Vänsterpartiet

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.