Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lurade till sig tusentals kronor på falska annonser

En Partillebo i 35-årsåldern döms för penningtvättsbrott efter att ha lurat fyra personer runt om i Sverige på tusentals kronor.
Genom falska annonser på nätet lurade mannen till sig betalningar – utan att sedan leverera någon vara.
– Du borde ha lärt dig vad som är rätt och fel, säger en av de drabbade i ett meddelande till mannen.

En man i 35-årsåldern från Partille lurade fyra personer genom falska annonser på nätet rörande bland annat en jacka, hörlurar, högtalare och en träningsdel till en cykel. Totalt rör det sig om 4 800 kronor i överförda pengar till mannens swishkonto, utan att någon av köparna fått någon vara skickad till sig.

Det var i samband med att en av köparna anmälde mannen till polisen och skrev en varnande kommentar om honom som säljare på Tradera som härvan uppdagades. Ytterligare personer hörde av sig och berättade att även de blivit lurade.

En av de drabbade är en kvinna som trodde hon vunnit en auktion om ett par hörlurar från mannen, men när hon swishat 800 kronor till hans konto slutade han att höra av sig – och hörlurarna dök aldrig upp.

Pappan: ”Har tappat kontrollen”

När hon sedan går in på auktionssajten igen ser hon att mannen blivit avstängd. Hon ser då också att fler blivit lurade av honom i flera av kommentarerna på sidan.

Genom de kontaktuppgifter hon fått reda på lyckades hon spåra upp mannens föräldrar och ringde upp dem.

Mannens pappa förklarar då för kvinnan att hans son är drogberoende och har tappat kontrollen. Kvinnan väljer då att skicka ett mejl till mannen som inkluderas i polisens förundersökning. Där skriver hon bland annat:

”(...) Nu har jag gjort en polisanmälan, vilket säkert de andra som blivit lurade också har gjort. (...) Det handlar om att du blåser hederligt folk på pengar, hur ser du på det? Och att prata med din pappa var riktigt sorgligt. Blev ledsen rakt in i hjärtat. Du borde lärt dig vad som är rätt och fel, inte bara helt lagligt, utan även empatiskt! Försök sätt dig in i andra människors liv och inte bara ditt eget. Som dina föräldrars och de människor du blåser. Tänk på vad du gör, hur du sårar folk i din närhet.”

Kom aldrig något paket

Mannen väljer den gången att svara kvinnan efter att ha varit tyst sedan betalningen gick igenom:

”Synd om mina föräldrar? Jag är över 30 år, så det var ett gäng år sen de inte bestämde vad jag fick göra och inte, bara att försöka kontakta dem är ju sinnessjukt om något.”

En annan som blev lurad av mannen försökte köpa en träningsdel till sin cykel via Facebook. Efter att ha överfört 1 900 kronor kände han sig säker på att leveransen skulle komma några dagar senare – men hade helt fel.

Polisen: Hur såg er överenskommelse ut?

– Att jag skulle swisha pengar och sen skulle han skicka varan till mig och han jobbade på DHL så det skulle vara väldigt smidigt. Han jobbade kvällen och natten så då skulle jag få paketet redan dagen efter. Han frågade om jag kommer vara hemma under dagen och då svarade jag att jag arbetar hemma nu under corona, så det var ju kanon men sen kom det inget paket.

Polisen: Hur betalade du?

– Swish.

”Har haft både drog- och spelmissbruk”

När polisen sedan tar in mannen till förhör efter att ha spårat upp honom via swishöverföringarna till hans konto nekar han till brott.

Polisen: Målsägaren swishar till ditt konto – reagerar du inte på det?

– Jag har fått en hel del swishningar på mitt konto på det här sättet men jag har inte haft kontrollen på det sättet. Men jag vet ju att vissa vänner tagit ut pengar, jag var ju nere i missbruket för ett halvår sen och jag vet att vänner utnyttjade det.

Polisen: Det ser ut som att du spelar för pengarna. Någon kommentar till det?

– Jag har haft både drog- och spelmissbruk men det är ju inte bara jag som spelat, de som haft tillgång till kontot har ju spelat väldigt mycket själva.

Polisen: Är det någon annan som har tillgång till dina Facebook-konton?

– Ja, det har jag haft starka misstankar om.

Döms till dagsböter

När tingsrätten hör mannen och de drabbade under huvudförhandlingen konstaterar de trots detta att bevisningen talar för att mannen åtminstone gjort sig skyldig till penningtvättsbrott. Ursprungliga brottsrubriceringen var inledningsvis bedrägeri.

De skriver i sin dom: ”Vid en sammantagen bedömning anser tingsrätten att vad NN har uppgett, gällande att han har saknat kännedom om att han på sitt konto har tagit emot, förvarat och därefter omsatt målsägandenas pengar samt hans vänner har gjort allt detta i hans namn, i det närmaste har karaktären av en efterhandskonstruktion. Hans berättelse förtar inte värdet av åklagarens bevisning.”

Påföljden bestäms till 100 dagsböter á 50 kronor. Mannen ska även betala skadestånd på totalt 4 800 kronor till de drabbade med ränta tills summan betalats.

LÄS OCKSÅ: Penningtvättare togs på E20 – körde i 144 km/h

LÄS OCKSÅ: Bedragarna skapar fejkkonton i Casper Janebrinks namn

LÄS OCKSÅ: 22-åring döms till villkorlig dom för penningtvätt

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.