Syföreningen i Jonsered 1890.
Syföreningen i Jonsered 1890. Bild: Partille Hembygdsförening

Lucka 22: Ger du mormor något stickat i jul?

Jonseredsborna har alltid varit en gnutta före. Redan 1890 visste syföreningen att det 132 år senare skulle vara så hett med hemstickat att det till och med blev årets julklapp.

ANNONS
|

Syföreningar och symöten måste väl vara den kvinnliga motsvarigheten till när gubbarna träffas för att ”sätta stryktipsraden” eller ”spika travet”. Det brukar, kort sagt, bli mycket snack och lite hockey som uttrycket lyder. Annat var det på slutet av 1800-talet, då innebar ett symöte att det faktiskt syddes, stickades eller virkades något.

Se bara på bilden från Jonsereds syförening tagen 1890. Var och varannan kvinna har en enorm duk i knät som de frenetiskt virkar på och det är egentligen bara hon längst till höger, hon med boken, som anammat framtidens sätt att anordna symöten.

I år har det dock varit dags att skrida till det så kallade stickverket och få fart på syföreningarna igen. Finns det någon i Jonsered? Har ni i så fall suttit som fastnålade i soffan med valfri släktings stickade julklappshalsduk? Det hemstickade plagget är årets julklapp 2022 så det är upp till bevis.

ANNONS

LÄS MER:Lucka 5: Var rocken helt stendöd 1982?

LÄS MER:Lucka 7: Hur många folkdräkter har Samskolan?

ANNONS