Hälsans Bryggeri låg på Göteborgsvägen 46 i Sävedalen.
Hälsans Bryggeri låg på Göteborgsvägen 46 i Sävedalen. Bild: Partille Hembygdsförening

Lucka 21: Visste ni att läsk från Sävedalen var hälsosam?

I 25 år gjordes det läsk på Göteborgsvägen 46 i Sävedalen. Sockerdricka, Vegamust och Afri-Cola, bland annat. Men var den verkligen nyttig?

ANNONS
|

Ordet ”hälsa” får vi väl ändå säga har misshandlats ganska kraftigt under de senaste kanske 10-20 åren. En mängd saker som uppenbarligen inte är särskilt hälsosamma har namn som innehåller ”hälsa” och det är lätt att gå bort sig bland ”hälsoprodukterna”.

Sockerdricka Zero?

Bakom dagens lucka visar det sig att detta lömska användande av ordet ”hälsa” pågått mycket länge och att ursprunget mycket väl kan finnas i Sävedalen. Hur skulle ni annars tolka att Partille-bryggeriet Hälsans Bryggeri under 25 år mellan 1934 och 1959 gjorde sig kända för framförallt sin läsk? För inte var det väl så att det redan på den tiden fanns aspartam och gick att göra Sockerdricka Zero eller Max?

ANNONS

Gjorde vichyvatten också

Sannolikt är det så att de på den tiden inte hade stenkoll på att sockerruschen en vanlig läsk skapar kanske inte är vad kroppen önskar sig allra mest. Eller så låtsades de som inget och sa att ”Vi har faktiskt Vichyvatten också, det är hälsosamt!”.

LÄS MER:Lucka 1: Ska dom verkligen få riva Darosfabriken?

LÄS MER:Lucka 6: Visst fixar ni ett retrotryck av Gunnars tröja?

ANNONS