En karta, eller ”charta”, över Öjersjö 1701.
En karta, eller ”charta”, över Öjersjö 1701. Bild: Delsjöområdet

Lucka 16: Hvad säga chartan om Öjersjö 1701?

I snart 500 år har Öjersjö funnits som by. Den har hetat många saker och varit uppdelad på olika sätt. Så här såg det ut 1701.

ANNONS
|

Gammelsvenska är per defintion väldigt underhållande, i alla fall om du slipper läsa alltför långa stycken. Den stämmer förhållandevis väl överens med dagens rikssvenska men stavas på märkliga sätt. Så om du har en rejäl stund över så kan du först förstora upp texten på denna ”charta” från 1701 och därefter försöka ta dig igenom den mastiga texten.

En ammunitionsfabrik och flera gårdar

Här på redaktionen har vi inte riktigt lyckats koncentrera oss länge nog för att forcera just texten men själva kartområdet ser väl ut att vara ganska väl överensstämmande med verkligheten? På den tiden var området uppdelat i de olika gårdarnas markområden och de hette bland annat Gökegården, Hallagården och Brasegården och byn livnärde sig i första hand på jordbruk. När detta senare inte riktigt räckte till öppnades ett par fabriker i Öjersjö, bland annat en som tillverkade ammunition.

ANNONS

Kärt barn har många namn

1530 förekom Öjersjö för första gången i skrift men hette då Öiersridtt som bygger på personnamnet Öjer samt ryd som är ett skogsområde röjt på träd. Senare döptes det om till Öjerse och slutligen Öjersjö.

LÄS MER:Lucka 9: Var Kyrktorget verkligen så här färgglatt?

LÄS MER:Lucka 12: Var låg yllefabriken och vilka jobbade där?

ANNONS