Tony Hawk kom till Björndammen 1989, influgen från Kalifornien.
Tony Hawk kom till Björndammen 1989, influgen från Kalifornien. Bild: Andreas Hagström

Lucka 14: 1989 kom en världsstjärna till Björndammen – vet du vem?

Alla ville skatea på 80-talet och i Björndammen byggdes det en skatepark. 1989 hölls ett första officiellt SM i skateboard och på plats fanns en amerikansk superstjärna. Utom tävlan, får vi förmoda.

ANNONS
|

Jag har aldrig kunnat skatea, har gjort några misslyckade försök genom åren men är för rädd för att fullfölja. Mitt förhållande till skatekulturens störste genom tiderna går istället via ett spel för Playstation som jag under slutet av 90-talet grindade sönder.

Pratar såklart om ”Tony Hawk Pro Skater” som släpptes 1999, tio år efter det oerhört mäktiga faktum att Tony Hawk i alldeles egen hög person flög in till Landvetter, tog sig till Björndammens skatepark och var på plats när det första svenska mästerskapet i skate hölls på platsen.

”Det blir aldrig större”

Exakt vad han gjorde där, mer än att testa parken, är höljt i dunkel. Samma sak med VARFÖR han var där och vem som bjudit in honom. För visst måste väl någon gjort det? Inte satt väl Tony Hawk i Kalifornien och googlade (eller vad han nu gjorde 1989) efter ”skatepark + partille”? Hursomhelst: På plats var han, med håret i piska och en cool skatetisha på överkroppen.

ANNONS

I en artikel i Göteborgsposten av Maria Näslund från 2016 om vad som är det största som hänt Partille skriver Maria följande:

”Det blir aldrig större än när Tony Hawk satte världens första 540 i vertramp i Björndammen 1989, hävdar min bror. Tusentals skejtare hade vallfärdat till Partille för att se den amerikanska superstjärnan och det suger fortfarande i brorsans mage när han tänker på Hawk i i luften. Han flög så högt att jag blev bländad av solen, minns han och drömmer sig tillbaka till den stora dagen när han som åttaårig skejtare såg världen på hemmaplan.”

LÄS MER:Lucka 5: Var rocken helt stendöd 1982?

LÄS MER:Lucka 8: Vad i hela fridens namn ska det bli av honom?

ANNONS