Lucka 10: En mack, ett bankkontor, en skola, en grön villa men vad är det nu?

Vi håller oss kvar vid Kyrktorget efter gårdagens ”fuskbild”. Bakom dagens lucka döljer sig två bilder som i allra högsta grad är verkliga. Carltex-macken, Gröna villan och folkskolan. Har ni listat ut vad som ligger där idag?

ANNONS

Låt oss till att börja med fokusera på macken med den väldigt tjusiga Carltex-skylten. Carltex var ett amerikanskt oljebolag från 30-talet som skaffade sig mackar i Europa direkt efter andra världskriget och 1947 kom de första skyltarna upp. Carltex blev sedan Texaco och skyltarna försvann men de är fortfarande poppis i retrosammanhang. Fullt förståeligt.

Skola, missionshus, bankkontor

Bakom Carltexmacken ligger ett hus som byggdes 1848 för att bli Partilles första folkskola och senare under historien användes det som både missionshus och bankkontor. Grannhuset kallades Gröna villan på grund av, just det, färgen. I detta fanns diverse verksamheter, bland annat ett glasmästeri, tygaffär och redovisningsbyrå.

Båda dessa hus och macken revs sedan på 60-talet och ersattes av den länga längs Gamla Kronvägen som numera ger hus åt Willys och Systembolaget. Men det hade ni såklart redan listat ut.

LÄS MER:Lucka 1: Ska dom verkligen få riva Darosfabriken?

LÄS MER:Lucka 3: Fanns det brandstång i Partille 1925?

ANNONS