Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Lucas, 20, satsar som företagare – vill bli bäst på bilvård

Trots pandemin har företagandet bland unga ökat i Sverige. En av de som vågat ta steget och starta eget är Lucas Ask, 20 år från Partille.
Efter att ha drivit företag redan som 15-åring vet han vad som krävs.
– Det går åt mycket pengar och blir många lärdomar på vägen, säger han.

Solen skiner från en klarblå himmel när den vita volvon svänger upp framför den gråa garagelängan i Mölnlyckes industripark. En ung kille kliver ur och hälsar med ett stort leende på läpparna.

Drivet och ambitionen glittrar i ögonen och han är ivrig att få visa upp det som är hans nystartade företags kontorslokal.

– I det här garaget har vi vårt lager och sitter och paketerar de flesta av produkterna, säger han och visar vägen in genom en dörr på kortsidan.

Ett stort luftigt rum öppnar upp sig där flera bilar står parkerade på rad. Längst in leder en trappa upp på en övervåning där ett skrivbord och en hel hylla full av det som är företagets kärna – bilvårdsprodukterna – står samlade.

– Det är hårt arbete som krävs och det går åt mycket tid, men det är också något jag är intresserad av att lägga ner på det här, säger Lucas Ask.

LÄS MER: Hon blev ”Årets uppstickare” – gör succé med modeinspirerade bärsjalar

Startade första företaget som 15-åring

Trots att han bara är 20 år har han redan en hel del erfarenhet av vad det innebär att driva ett företag. Både hans pappa och farfar har drivit eget och att han inspirerats och influerats hemifrån är inget han förnekar.

Redan när han var 15 år bestämde han sig därför för att starta en mindre verksamhet där han sålde vidare smycken av olika slag genom så kallad ”dropshipping”.

Det visade sig däremot vara en stor utmaning att få företaget att gå runt.

– Jag la ner mycket pengar på marknadsföring, att få in nya produkter och framförallt mycket tid, men det gav ändå inte resultatet som jag ville. Efter två månader la jag ner eftersom jag gick med för stor förlust, säger Lucas Ask.

LÄS MER: Hon undervisar i matematik för elever på andra sidan jorden

”Går åt mycket pengar”

Han kände att han behövde kolla upp mer fakta innan han försökte på nytt. Men trots motgångarna fick han mycket uppmuntran från både vänner och föräldrar.

– De sa att jag inte skulle ge upp, så jag startade upp hemsidan ett tag igen men märkte att jag gick mycket i förlust även om jag sålde. Det går åt mycket pengar och blir många lärdomar, säger han.

Lucas förstod därför i ung ålder att det kan ta tid att bygga upp något stabilt som går med vinst.

– Det tar längre tid än man tror att bygga upp något. Som min far säger, det är först om tio år du kan leva på det du gör. Det går ofta inte fort om man inte har den turen. Det fick jag snabbt till mig att det kommer ta tid.

LÄS MER: Flera företagare i veckan nobbas – saknas industrimark

Hittade nya affärsidén genom bilintresset

Och både tålamod och tilltro har han nu gott om. Smyckesföretaget från tonåren fick läggas ner men det hade bara gett honom blodad tand. Han ville i stället hitta en ännu bättre affärsidé.

Efter att ha spånat på både för- och nackdelar med flera olika upplägg kom genombrottet när han närmade sig slutet av gymnasietiden.

Sedan barnsben hade han ägnat sig åt racing och bilar utgjorde en stor del av hans liv. Bilvård var därför något han både engagerat sig i och ägnat sig åt genom åren.

LÄS MER: Sandra satsar på botoxpartyn: ”Många är nyfikna”

– Det började med att jag hittade en riktigt bra leverantör som kan hjälpa till med att tillverka olika bilvårdsprodukter. Jag tog kontakt och kände direkt att här kan jag bygga upp något, säger Lucas Ask.

Det blev startskottet för nya företaget ”Clean Magic”. Målet är att göra bilvård som är enkel att använda och som ger bra resultat.

– Vi ville också ha en transparent flaska för att förtydliga vad man faktiskt köper. Du ser hur innehållet ser ut och vilken färg det har. Det har vi fått mycket cred för. Designen av flaskan har stor betydelse, säger Lucas Ask.

LÄS MER: Smycken med kristet budskap går hem i Paris och New York

Vet att det kommer ta tid

Och Lucas Ask är inte ensam. Enligt en undersökning från Visma ökade nyföretagandet bland unga mellan 18 och 25 år med 29 procent under 2020 jämfört med året innan. Då startades 5 597 nya företag i formen enskild firma jämfört med 4 327 stycken 2019.

Men, än så länge är Lucas Ask företag endast i startgroparna och det är inte en verksamhet som han kan leva på. Efter att ha avslutat sin grundläggande militära utbildning planerar Lucas Ask nu i stället att fortsätta sitt extrajobb på Volvo och satsa långsiktigt.

– Från när vi startade till nu ser man en utveckling. Jag vill ju ta mig till punkten att bli självförsörjande och jobba heltid, men det tar några år.

Lucas Ask är fullt medveten om att företagande också är lika med ett risktagande. Trots det ser han ljust på framtiden och ser till att lära sig något varje dag.

– Jag är här och jobbar ungefär tre timmar som mest varje dag. Första beställningen kostade ungefär 7000, vilket var allt jag hade på kontot. Jag satsade verkligen alla mina pengar på det här. Men man måste ändå testa, säger han.

LÄS MER: Matilda vill bota trädgårdsskräcken

Lär sig av sina misstag

Målet är att bygga ett svenskt varumärke inom bilvård och efter att han lanserade hemsidan har han kunnat hålla verksamheten i gång.

– Jag gick plus minus noll med lite vinst, vilket gjorde att jag kunde göra en ny beställning. Sen har min familj verkligen stöttat upp hela tiden, säger han.

Nu blickar han framåt och förhoppningen är att kunna fortsätta utveckla verksamheten med fler återförsäljare och genom att besöka fler bilmässor. Han är positivt inställd och ser ändå att utvecklingen går åt rätt håll.

– Man är inte helt erfaren när man är 20 år. Det blir som det blir och man lär sig av sina misstag. Förhoppningsvis är jag där jag vill vara om tio år och kan lägga all kärlek på företaget, inte behöva ha två jobb utan göra det jag älskar.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.