Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lokalpolitikern Flemming Ravn (SD) var nyligen på SD:s landsdagar och där blev hans motion upptagen av moderpartiet. Bild: Aron Engman
Lokalpolitikern Flemming Ravn (SD) var nyligen på SD:s landsdagar och där blev hans motion upptagen av moderpartiet. Bild: Aron Engman

Lokalpolitikerns motion gjorde succé på SD:s landsdagar: ”Klart att man blir stolt”

Bara tio av runt 200 motioner fick bifall på SD:s landsdagar. En av de få beviljade som nu ska bli moderpartiets politik skrevs av Partilles lokalpolitiker Flemming Ravn (SD).
– Jag såg en brist i rättssystemet när det gäller äldre med kognitiva sjukdomar. Det forskas inget om det här, säger han.

Landsdagarna, som nyligen hölls i Karlstad, är Sverigedemokraternas högst beslutande organ, och hålls vartannat år. Utöver att välja partistyrelse behandlar Landsdagarna motioner från enskilda ombud.

LÄS MER: Nybygget i Hallens bykärna överklagas

I politiken sedan 2014

För Öjersjöbon Flemming Ravns del var det hans fjärde deltagande på stormötet och han kom till Karlstad med fyra motioner. De handlade om cyberattacker, minskad dokumentation i skolan, särskilt utsatta yrkesgrupper och kränkningar och så den som blev beviljad och som kanske ligger honom allra närmast om hjärtat: Kognitiva sjukdomar och straffansvar.

– Jag såg ett problem och ville lösa det. Jag har lagt ner mycket tid på det här.

Flemming Ravn är egenföretagare inom IT och fritidspolitiker i Partille sedan 2014. Förutom detta sitter han som nämndeman i tingsrätten. Det är som nämndeman han har fått upp ögonen för att det finns ett glapp i rättssystemet – en kunskapsbrist när det gäller människor med kognitiva sjukdomar som demens.

Det saknas demensutredningar

Förenklat handlar det om den personutredning som beställs av domstolen inför en rättegång när en person är misstänkt för ett brott. Med denna utredning som grund lämnar frivården ett yttrande med bedömning om påföljd till domstolen. Det är här som frivården till exempel kan lyfta behovet av en rättspsykiatrisk undersökning. Men en minnesutredning, som även kallas demensutredning, finns inte som ett uttalat alternativ.

LÄS MER: Skidsuccé i Öjersjö - ”Vi är på alerten när snön väl är här”

– Det finns ett glapp mellan frivårdens ”behov av rättspsykiatrisk undersökning” och en ”minnesutredning” som gör att personer med kognitiva sjukdomar faller mellan stolarna, skriver Ravn Flemming i sin motion.

Han berättar att Svenska alzheimerförbundet, Demensförbundet, Svenskt demenscentrum länge påpekat brister i Sveriges domstolar för personer som lider av kognitiva sjukdomar. Han har själv varit i kontakt med förbunden och organisationerna inför skrivandet av motionen men har även samlat in information från kriminalvården, åklagare och rättsväsendet.

– Jag talade även med en ledande forskare på Lunds universitet, Elisabet Londos, Professor vid Klinisk minnesforskning. Det forskas ingenting om det här som jag tar upp i min motion.

En växande folksjukdom

Varje år insjuknar uppemot 25 000 personer i en demenssjukdom. De allra flesta är äldre, demens är sällsynt före medelåldern. Efter 65 års ålder ökar risken betydligt – var femte person över 80 år är drabbad. Det totala antalet demenssjuka i Sverige beräknas till närmare 150 000 personer, en siffra som kommer att stiga i takt med att den äldre befolkningen ökar i antal.

År 2030 beräknas 180 000 personer ha en demenssjukdom, 2050 kan så många som 250 000 vara drabbade – om dagens befolkningsprognoser slår in och inget botemedel har utvecklats till dess.

Källa: Svenskt demenscentrum

Hoppas att riksdagens utredningstjänst tar upp frågan

I rätten innebär det med andra ord att det saknas kompetens när det handlar om demenssjuka eller omvänt de som åberopar kognitiv sjukdom i en rättegångssituation. Det finns ingen demensutredning som kan ge tillräckligt stöd till rätten i de fall där detta kan vara aktuellt.

När SD:s moderparti nu tagit upp motionen hamnar den på riksdagsledamotens Tobias Anderssons bord. Flemming Ravn hoppas att det i förlängningen leder till att riksdagens utredningstjänst gör en utredning av frågan för att ta fram förslag på hur personer med kognitiva sjukdomar bättre kan hanteras av rättssystemet och få till stånd en förändring.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.