Gruppbild på Partilleredaktionen. Från vänster: Daniel Claeson, Sara Höglund, Jonas Rindefjell, Shamiram Demir och Alfred Dikalow.
Gruppbild på Partilleredaktionen. Från vänster: Daniel Claeson, Sara Höglund, Jonas Rindefjell, Shamiram Demir och Alfred Dikalow. Bild: Mia Höglund

Lokaljournalistik som gör skillnad för Partilleborna

Chefredaktör Jonas Rindefjell om glädjen i att Partille Tidning startar igen och om vikten av lokal nyhetsbevakning.

ANNONS
|

För åtta år sedan flyttade jag till Furulund med familjen. Ett val vi knappast ångrat. Granne med skogen och nära till storstan – en bra kombination och ett perfekt ställe för barnen att växa upp på. Och så grädden på moset för egen del, nu när jag fick hedersuppdraget att starta Partille Tidning. Det känns som världens chans att få göra skillnad på hemmaplan.

Visst finns det och har funnits täckning i Partille av gratistidningar som kommer en gång i veckan. Men eftersom jag jobbat med lokaljournalistik i över 15 år på andra orter vet jag att det finns mer att hämta. För det gör verkligen skillnad för invånarna i en kommun om det finns en heltäckande nyhetsbevakning. Partille kommun är underbevakat sett till sin storlek.

ANNONS

Vill bidra till verklig förändring

Journalistik observerar, kontrollerar och ifrågasätter. Den skapar en djupare förståelse och tillför nya perspektiv och kunskaper. När en lokaltidning lyckas med sitt uppdrag fungerar den inte bara som ett kitt mellan invånare. Den bidrar även till förändring.

När jag jobbade i Stenungsund skrev vi till exempel om muddermassor från petrokemins hamn som var på väg att dumpas i en fjord nära en badplats. Tack vare lokaltidningens bevakning bildades en lokal protestgrupp, som i sista stund hann överklaga tillståndet och till slut stoppa planen. Petrokemin fick betala extra för att ta hand om muddermassorna på ett annat sätt men i övrigt var samtliga parter till slut nöjda. Även kommunen som tillstyrkt tillståndet från början drog en lättnadens suck.

Så ska Partille Tidning jobba

Lokaltidningsjournalistik spänner över högt och lågt. Vi granskar stort som smått, allvarligt som lättsamt. Vilken företagare flyttar in i nya lokaler på torget, hur ska invånare hitta en parkering vid arenan när det är arrangemang på gång? Vissa granskningar kan ta lång tid, andra jobb kan vi göra på uppstuds. Avgränsningen för vad vi skriver om är att det ska ha lokal bäring, att det är intressant för oss som bor i Partille. Men när det gäller det journalistiska hantverket och ambition skiljer vi oss inte från journalister på exempelvis Göteborgs-Posten.

Är ni nyfikna på oss som flyttat in i ny lokal här i Partille centrum och ska bevaka kommunen? Under tisdagen kommer vi under hela dagen att stå med en monter på Allum och bjuda på kaffe. Välkommen med frågor och tips.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS