Lindas dröm blev verklighet – öppnar veganskt bageri mitt i Partille

När hela familjen hemma i Kåhög blev veganer vändes allt vad matlagning innebar på ända. Fyra år senare valde Linda Rundberg att säga upp sig från jobbet och nu driver hon ett veganskt bageri hemma i köket på Byvägen – på heltid.
– Man måste vara enveten för att lyckas och hela tiden testa sig fram, säger hon.

ANNONS

Linda Rundberg rör sig vant runt i köket hemma på Byvägen i Kåhög. På den stora köksön i mitten har hon radat upp en buffé med alltifrån smörgåstårta, fröknäcke och semmelkladdkaka till en lyxig valnötstårta.

Hon granskar allt noggrant, vrider och vänder på tårtan och förklarar att det ofta krävs flera försök med varje beståndsdel av ett bakverk innan hon blir riktigt nöjd.

– I stället för äggvita så får man vispa kikärtsspad, men man måste vara försiktig för om du vispar lite för länge så kommer den bli alldeles för hård. Då binder den i sin tur inte fettet på samma sätt och hela kakan kan sen bara falla ihop, säger hon.

LÄS MER:12 000 bullar på en dag – Kanelbullens dag är bageriets ”Black Friday”

Och att bakverken ser ut som hon vill är särskilt viktigt just i dag eftersom det är dags att fota allt för hemsidan. Bakom köksön har sambon Sebastian ställt upp ett stort stativ med fotobelysning och har kameran redo.

– Det är egentligen Linda som gör allt, men jag försöker bidra genom att ansvara för den digitala biten, säger han.

Drömmer om trädgårdscafé

Sedan Lindas bageri ”Nova Bakery” drog i gång i början av november förra året har satsningen på hemsidan varit en stor del av deras fokus. I spåren av pandemin valde de att inte ha en fysisk butik för bageriet utan i stället rikta sig helt på beställning online och avhämtning i huset på Byvägen.

– Det var den bästa lösningen just nu, sen måste jag erkänna att jag går och drömmer om att kanske så småningom öppna ett litet trädgårdscafé här ute, säger Linda Rundberg och ler mot sambon Sebastian.

LÄS MER:Alla älskar pizza – men hur gör den sig i Allum?

Det är tydligt att bageriet är en dröm som gått i uppfyllelse. Men det visar sig också att passionen för det veganska köket inte alltid funnits där, och för Linda är bakning inget hon ägnat sig åt länge i livet.

– Matlagning har varit det som varit min grej men sen vi blev veganer för ungefär fyra år sen så kastades allt man tidigare lärt sig omkull. Man fick tänka om kring precis allting från smaker till konsistenser, säger Linda Rundberg.

”Var som att ta bort skygglapparna”

Vad som fick hela familjen att gå från att var köttätare till veganer över en natt visar vara en av Linda och Sebastians döttrar.

– Hon kom hem en dag från skolan och hade sett dokumentären ”Cowspiracy” och sa rakt av att ”nu blir jag vegan”. Sen var hon väldigt duktig på att berätta om hur mjölk- och äggindustrin faktiskt fungerar och hur det i sin tur påverkar både klimatet och djuren, säger Linda Rundberg.

LÄS MER:Eric Ericson förverkligar dröm om hantverksbageri i Jonsered

Ett tag undvek hon och sambon att också sätta sig ner och titta på dokumentären, men en dag slog de sig ner i soffan och såg den från början till slut.

– Det var som att ta bort skygglapparna från ögonen, vi kunde inte längre blunda för hur det faktiskt ser ut. Vi bara tittade på varandra efteråt och tog beslutet där och då – vi blir veganer.

Biten av utmaningen

Sebastian förklarar att han först var orolig att det nu bara skulle bli sallad till middag, men efter att ha skaffat sig mer och mer kunskap om hur man lever som vegan har deras matregister bara vuxit.

Till en början var de oroliga att grillen ut på terrassen nu skulle stå orörd, men det blev snarare tvärtom.

– Det blir alltifrån grönsaker till formbar sojafärs, säger Linda Rundberg.

Som matlagaren i familjen valde hon att hitta inspiration från både böcker, Facebookgrupper och kända veganska profiler som kokboksförfattaren Karolina Tegelaar, och med tiden blev hon biten av utmaningen i att få fram fler och fler smaker.

LÄS MER:Sävehof lanserar bröd – med klassiska partillebagarna

Kanske var det därför valet föll på att ägna sig åt det veganska köket på heltid när hon sommaren 2021 ställdes inför ett karriärbyte.

– Jag hade i sju års tid drivit ett familjebarnhem men med tiden fått allt mer ont i lederna, vilket visade sig vara artros. Jag kunde helt enkelt inte fortsätta med barnomsorg mer och fick vända blad, säger Linda Rundberg.

Stod och bakade – två dygn i sträck

Och vilket nytt kapitel hon skulle inleda stod snabbt klart för henne. Tack vare att hon nu i flera års tid lärt sig mer och mer om det veganska köket hade hon fått upp ögonen för lokala veganska konditorn Lisa Forsberg.

– Jag ringde upp henne direkt och frågade om hon kunde komma över och ge mig en kurs. Sen dess har det bara rullat på. Nu pratar vi om ett samarbete längre fram vilket jag verkligen hoppas på, säger Linda Rundberg.

Företaget drog i gång i november förra året efter att kommunens inspektörer godkänt köket för tillverkning. Och sedan dess har framgången inte låtit vänta på sig.

När de stod på Haga julmarknad sålde de slut på allt redan första dagen vilket gjorde att Linda Rundberg fick åka hem och baka nytt – hela natten.

– Jag var nog vaken två dygn i sträck, allt jag kunde tänka på var att baka, säger hon.

LÄS MER:Poppels öppnar bryggeri i Göteborg – satsar vidare i Jonsered

”Vill göra avtryck”

Nyligen fick hon även sitt första uppdrag att baka till ett bröllop, vilket hon ser mycket fram emot.

– Det är lite med skräckblandad förtjusning man tar sig an detta, men mest är det roligt. Ska vi sälja något vill vi göra avtryck, vi gör inte avkall på någonting. Det ska vara värt de där extra kronorna eller extra minuterna i bilen för att åka hit, säger hon.

För det märks att Linda Rundberg lägger hela sin själ i det hon bakar och förhoppningen är att även de som inte är veganer ska hitta till bageriet och upptäcka vad som kan åstadkommas med bara växtbaserade ingredienser.

– Veganska bakverk handlar inte så mycket om att det ska vara sött utan mycket mer om hur det smakar, inte sällan får man höra från kunder att det är bland det godaste de ätit.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS