Liberala toppolitikern om Nyamkos avgång: ”Väldigt olyckligt”

Under en presskonferens meddelade Nyamko Sabuni att hon avgår som partiledare för Liberalerna och att Johan Pehrson tar över posten. Lokala toppolitikern Lotten Winström Carlsson (L) tycker att beskedet är olyckligt, men har förtroende för efterträdaren.
– Det här får vi rida ut tillsammans, vi står för det vi står för, säger hon.

ANNONS
|

Det var under en pressträff vid lunchtid på fredagen som Nyamko Sabuni meddelade sin avgång. Istället tar Johan Pehrson, partiets gruppledare i riksdagen, över posten med omedelbar verkan.

I sitt anförande på presskonferensen slog hon fast att diskussionen kring hennes person skymmer viktiga diskussioner om de problem som Sverige har.

– Jag gör det för att hela mig inte ska komma i vägen för det maktskifte som det nya Sverige kräver. För den liberala borgerliga politik som det nya Sverige behöver. För att samtal om mig inte ska skymma samtal om de problem som finns i Sverige, säger Nyamko Sabuni till Göteborgs-Posten.

ANNONS

”Sånt som kan hända”

Lokalt i Partille fick Liberalerna närmare sex procent av rösterna i valet 2018 och enligt en av partiets toppolitiker i kommunen, Lotten Winström Carlsson, var det tråkigt att få beskedet om avgången under fredagen.

– Det är väldigt olyckligt att en partiledare avgår såhär, men det är sånt som kan hända. Det har också varit lite motigt för Liberalerna, säger hon.

Hon har själv varit engagerad i partiet sedan början av 90-talet och sitter i dag både som ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ledamot i kommunfullmäktige och som ledamot i Göteborgsregionens kommunalförbund.

Enligt uppgifter till DN är en av orsakerna till hennes avgång den uppståndelsen som uppstått kring ett filmklipp där hon bland annat påstår att hon kan fly till Norge i händelse av krig i landet.

Enligt Lotten Winström Carlsson (L) är klippet inget som hon lagt stor vikt vid, men menar att hon upplevt att Nyamko Sabuni haft det tufft som partiledare.

– Ibland så halkar det väl ut fel saker, jag kan också vara lite klämkäck ibland och det blir så tokigt. Jag hade inte ens hört det innan. Jag tycker att hon har haft ett tufft uppdrag och kämpat oerhört, jag har undrat hur länge hon ska orka, säger hon.

Om nya partiledaren: ”Han står för trygghet”

Att det blir gruppledaren i riksdagen, Johan Pehrson (L) som tar över ser hon bara som positivt.

– Pehrson varit med länge, jag har också träffat honom många gånger. Han har ju en plats i riksdagen och väl förankrad där, det har Nyamko inte varit. Han står för trygghet och han kan politiken, det är bara att byta chaufför. Så enkelt är det, säger Lotten Winström Carlsson (L).

Någon föraning att avgången var på gång hade hon inte, utan beskedet kom i samband med presskonferensen. Därför menar hon att hon inte ännu haft möjlighet att diskutera eventuella konsekvenser av händelseutvecklingen med sina lokala partikollegor, men poängterar att de oavsett kommer arbeta på som vanligt.

– Det är som det är och sen kan det gå som det går i ett val. Det här får vi rida ut tillsammans, vi står för det vi står för. Jag kan inte göra något annat utan en liberal politik är en liberal politik, med trygghet och frihet.

Ett parti det går tufft för

Inför valet i höst gläds hon istället över att partiet fått in många nya personer i lokala styrelsen och hon arbetar nu mycket med att de ska börja känna sig allt mer trygga i sin roll.

– Det är inte enkelt att gå in i ett parti det går tufft för, men vi lever på att det finns många nya härliga människor som vill jobba för oss. Är man liberal så har man godtagit grundpunkterna som finns, och vi har ju varit med i alliansen här i Partille i många år vilket funkar bra.

Partiet har en gedigen historia i kommunen, trots att de krympt under senare år. Hur avgången kan komma att påverka valet kan hon inte spekulera i men är ändå hoppfull inför framtiden.

– Folk ser på tv och det kan pendla hit och dit, du vet ingenting. Jag är i alla fall glad att vi fått in nytt folk, då finns det hopp.

LÄS MER:Inför valet: Så fördelas partistödet i kommunen

LÄS MER:Så mycket tjänar politikerna i Partille

LÄS MER:Här är Partilles mäktigaste personer – plats 31-40

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS