Lexby skola stängdes efter hot om skjutning – nu döms 19-åring

I april förra året stängdes Lexby skola under dramatiska omständigheter efter att ett hot om skolskjutning hittats på två handskrivna lappar i Allum köpcenter. En man i 19-årsåldern erkände senare ångerfyllt gärningen – nu döms han vid Göteborgs tingsrätt.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En söndag i april förra året slog väktare i Allum larm efter att ha hittat lappar med hot riktade mot Lexby skola i köpcentret. På lapparna stod det att en skolskjutning skulle äga rum på Lexby skola måndagen den 19 april 2021.

Polis kopplades in och en förundersökning gällande grovt olaga hot inleddes.

Skolan var stängd under både måndagen och tisdagen, på måndagseftermiddagen hämtades en 19-årig man odramatiskt till förhör där han erkände att det var han som skrev lapparna med hoten.

– Han har förklarat att han inte menade något med det och var väldigt, väldigt ångerfull, sa polisens presstalesperson Peter Adlersson till GP i samband med händelsen.

"Sjukt att jag gjorde det här”

I förhören uttrycker 19-åringen en stor ånger och förklarar att han aldrig tänkt att det skulle bli så här stort.

– Jag trodde att personalen skulle städa bort det eller att nån annan skulle komma och kladda på pappret. Jag kände att jag är körd när jag hörde att polisen kallades in. Framtiden ser inte bra ut.

Polisen: Hur känner du nu när du sitter här?

– Orolig att förlora jobbet, att åka i fängelse, att inte kunna plugga vidare, att ett sånt här misstag kan förstöra mitt liv. Det är sjukt att jag gjorde det här, Jag har aldrig varit inne hos polisen förut. Det känns för jävligt att jag inte tänkte på konsekvenserna, att jag inte tog bort lappen. Jag har aldrig tänkt göra såhär.

Polisen: Har det hänt andra gånger att du gjort saker när du inte tänkt på konsekvenserna och det sedan blivit fel?

– Inte såhär, inte på den här nivån, inte ens i närheten, aldrig så här grovt.

LÄS MER:Sköt med luftgevär från balkong – man träffades rakt i ögat

Döms för olaga hot

Efter förhöret beslutade åklagare att släppa mannen eftersom man bedömde att det inte fanns någon risk för att 19-åringen skulle verkställa hotet.

Mannen åtalades senare och nu har tingsrätten meddelat att mannen ska dömas för olaga hot.

Tingsrätten motiverar domen med att hotet var riktat mot en specifik skola och vid en bestämd tidpunkt. Det framkommer också av förhör med företrädarna för skolan och utbildningsförvaltningen att de tagit hotet på största allvar, då de även blev ombedda av polis att hålla skolan stängd.

19-åringen har själv hävdat att han inte haft för avsikt att lapparna skulle läsas och trodde de skulle slängas av personalen i Allum när de hittades.

LÄS MER:Bilderna inifrån Willysattacken – här springer han rakt in i glasdörren

”Mannen kan inte undgå ansvar”

Han har hävdat att han inte hade något otalt med någon på Lexby skola, men när tingsrätten granskar textinnehållet och sättet som lapparna var placerade i Allum konstaterar de att även om han inte menat allvar måste 19-åringen varit medveten om att texten innebar ett olaga hot.

Även att det fanns en betydande risk att texten lästes av någon annan då de låg ovikta och öppna att läsa för den som passerade platsen där de låg.

Textinnehållet är ett uttryckligt hot om skolskjutning vilket innebär att det stått klart för 19-åringen att skolan och i vart fall personalen skulle bli uppmärksammade på hoten som riktats mot dem, menar tingsrätten.

De skriver följande i sin dom: ”Mannen kan därför inte undgå ansvar för att uppsåtligen ha framfört ett skriftligt olaga hot på sätt åklagaren har gjort gällande.”

LÄS MER:Falsk gängman åtalas – erkänner utpressning

Tingsrätten gör däremot en liknande bedömning som polisen i det inledande skedet. De anser att risken för fortsatt kriminalitet är låg, mannen är ostraffad sedan tidigare och han var även endast 19 år vid gärningstillfället.

En vuxen person hade fått en påföljd motsvarande ett par månaders fängelse, då hot om skolskjutning är allvarligt. I detta fallet väljer däremot tingsrätten, med anledning av de tidigare nämnda omständigheterna, att stanna vid en villkorlig dom.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS