Lella Gislén jobbar på ny skiva – vill kunna leva på musiken

Lella Gislén skriver egen text och musik och inspireras av rockiga grooves. Under flera år bodde hon i USA men har nu landat i Partille. Hon lever delvis på sin musik och skriver gärna lovsånger som går att lyssna på via Spotify. Just nu är hon fullt upptagen med en skiva som ska komma ut under året.

ANNONS
|

Lella Gislén spelar som frilansbasist på privata tillställningar, det kan vara disputationer eller en stor skara anställda som ska underhållas, men också vid konserter och gudstjänster i kyrkan. Hon är aktiv i Furulundskyrkan där hon gärna spelar vid gudstjänster på helger. Men halva veckan arbetar hon administrativt på studieförbundet Bilda för att klara ekonomin.

– Det är svårt att leva på musiken, det kan vara det i alla fall, även när det inte har varit corona.

Som 19-åring köpte hon en enkelbiljett till USA och studerade bland annat på Music Tech of Minneapolis och bodde även perioder i Sankt Paul i Minnesota. Där blev hon kvar i sju år.

ANNONS

– Jag älskade USA. Jag gillar mentaliteten för folk är otroligt välkomnade och positiva, jag tror det är det som fångade mig, sedan finns det jobbiga grejer med det också. Och nu kan jag känna att jag har landat i Sverige.

Där hann hon även jobba som både au pair och att spela på Minneapolis klubbscen. vid hemkomsten till Sverige igen 1997 försökte hon hitta rätt och hamnade till slut i Partille där hon hade syskon.

Lella Gislén är aktuell med lovsånger på Spotify och ska under året ge ut en fullängdsskiva.
Lella Gislén är aktuell med lovsånger på Spotify och ska under året ge ut en fullängdsskiva. Bild: Shamiram Demir

Växte upp med musikaliska föräldrar

Lella Gislén är uppvuxen med musik. Båda föräldrarna både spelade och sjöng. Tillsammans med sina fyra syskon har hon tagit till sig den ådran.

– Pappa är ganska oskolad men är en jätteduktig sångare och mamma vikarierade också som kantor i kyrkan och har alltid spelat piano. Tidigt satte de oss i lektioner att spela både gitarr och piano och vi sjöng i körer. Det var på landet så vi hade inte så mycket annat att göra, skämtar hon.

Hon har spelat mest gitarr och piano. Under tiden i USA gick hon på allvar över till basgitarr och fastnade.

– Då var det som att polletten trillade ner. Det är svårt att säga men det är mycket feeling i det, jag gillar groovig-soulig-funkig bas. Det blir som ett hjärta till musiken nästan.

Sånger på Spotify

Lella Gislén både skriver text och musik till sina sånger. Under hösten släppte hon tillsammans med artisten och låtskrivaren Lars Ekberg ”Ära till dig Gud” och därefter kom ännu en lovsång ”Vara din” under samma månad. Båda är utgivna via Furulund Music och senare av David Media, och finns att lyssna till på musiktjänsten Spotify. Lovsånger beskriver hon bäst som en slags tonsatt bön.

– Men innan jag började skriva lovsånger har jag skrivit om allt i livet, kärlek, Gud känslor, andras situation.

Hon försöker hitta en egen stil i sina lovsånger. Tidigare har hon tyckt att det varit lättare att uttrycka sig på engelska.

– Det var svårt på svenska tycker jag, det krävs ett annat språk för att få till det där poetiska. Men helt plötsligt så trillade polletten ner och nu tycker jag det är jättekul att skriva på svenska.

Skivaktuell till hösten

Just nu är hon fullt upptagen med att sätta ihop en fullängdsskiva tillsammans med producenten Lars Ekberg.

– Ett otroligt roligt arbete där vi skrivit och jobbat fram låtarna tillsammans och sen spelat in med olika musiker däribland min sambo Mats Andersson på trummor och Gabriel Ekberg på gitarr.

Lella Gislén: ”Min musik kan kanske spreta lite grann för jag har den där grooviga ådran, jag gillar när det svänger.”

Hon beskriver gärna sin musik som ”pop med svängig touch”.

– Min musik kan kanske spreta lite grann för jag har den där grooviga ådran, jag gillar när det svänger, lägger hon till – hela tiden med ett leende.

Lella Gislén hämtar inspiration av många musiker och nämner bland andra Tal Wilkenfeld, Chuck Rainy och Pino Paladino.

Vill kunna leva på sin musik i framtiden

Just nu hoppar hon runt mellan olika band för att kunna uppträdda på både privata fester och på större tillställningar. Det gör att hon delvis kan leva på musiken.

– Jag älskar att lira, jag vill både lira och skriva, det är två passioner i mitt liv, summerar hon.

Lella Gislén drömmer om att satsa helt på att skriva, spela bas och sjunga – för det är då hon trivs som bäst.

– Hjärtat hoppar till lite extra när jag gör vissa saker, både i skapandeprocessen och även när man spelar live med musiker man synkar jättebra med så är det svinkul!

Tufft under pandemin – men nu vänder det

”Party Pants” heter partybandet hon spelar med ibland och under helgen ska de uppträda på en privat fest i Torslanda. I sista stund har ett par i bandet blivit sjuka, men det löser sig ändå.

– Min sambo hoppar in på trummor för han är en duktig trummis.

Under pandemin hade hon det knapert med musikjobb. Men nu börjar uppdragen ramla in igen. Under vårt samtal lyser det verkligen om Lella Gislén. Det går att ana sig till vad hon syftar på med känslan ”att hjärtat hoppar till” när hon skriver på sin musik hemma i vardagsrummet i Anneberg.

– Nånstans tror jag att alla har det där som får hjärtat att hoppa till, det är bara olika sorters grejer. Jag tror verkligen det är jätteviktigt att man vågar göra det som man blir lycklig av, för det smittar av sig på andra och det är då man kan göra skillnad.

LÄS MER:Lillasyster-Martin berättar om sina bästa Partille-minnen

LÄS MER:Kulturskolan intog Allum – här spelar eleverna inför storpublik

LÄS MER:Jonseredsdesigner tolkar världskänd konstnär på textilmuseum

Lella Gislén

Som 16-åring gick jag gymnasium med musikinriktning på folkhögskola och som 19-åring flyttade jag till Minnesota, USA där jag bl a gick musikskola och spelade i olika band i Minnespolis/St-Paul klubbscen.

Hemma i Sverige igen, sju år senare, pluggade jag bl a Ljudteknik på Ljud och Bildskolan i Varberg, lirade i olika band både frilans och ideellt. Jag jobbar just nu halvtid på Studieförbundet Bilda och på andra halvan jobbar jag som frilansande basist. Och så skapar jag musik förstås.

Den 16 oktober släppte jag och Lars ”Ära till dig Gud” tillsammans, följt av ”Vara din” den 23 oktober genom Furulund Music. I slutet av januari släpptes ”Ära till dig Gud” även av David Media (musikförlag) genom Davids Hjärta, som är en lovsångsresurs, ett lovsångsabbonemang, som riktar sig till Sveriges församlingar.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS