Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hemtjänsten i Partille kommunen anklagas för att köra utan tända lampor på sina bilar.  Bild: Jonatan Gernes
Hemtjänsten i Partille kommunen anklagas för att köra utan tända lampor på sina bilar. Bild: Jonatan Gernes

Larm om buskörande hemtjänst: ”Kör utan tända ljus”

En person har larmat vid upprepade tillfällen till kommunen om att personal från hemtjänsten kör bilar utan att ha på billjusen på. Det är ”inte bara olagligt” utan dessutom ”farligt” skriver hen som är orolig för att det inom kort kan ske en olycka om inte det blir skärpning.

LÄS MER: Ordföranden om bristerna i vården: ”Blir ledsen”

LÄS MER: Personal omplaceras för att klara vården av gamla

En boende i Björndammen uppger sig vid upprepade tillfällen ha sett hur hemtjänstpersonal kört bil i området utan att ha lamporna till sina märkta hemtjänstbilar tända.

Det har irriterat personen såpass att hen skrivit ett flertalet mejl till kommunen under hösten. Det senaste mejlet kom i början av den här veckan. Personen skriver. ”Det är inte bara olagligt att framföra bilar i mörkret utan ljus. Det är dessutom farligt.”

Chef ”lovar bättring” men problemet kvarstår

Hen har i flertalet mejl försökt få ansvariga att ta tag i problemet och då fått som svar att berörd chef "lovar bättring”. Men samma person konstaterar att inget verkar hända och problemet kvarstår. Hemtjänstpersonal ska även ha kört alltför fort i området med bilar som tydligt är märkta med Partille kommun.

Personen som vill att något görs åt saken säger sig vara uppriktigt orolig för att en olycka kan hända. I mejlet står att det är en fråga om när det kommer att ske och inte om det kan inträffa.

Mejlet till kommunen avslutas med att eftersom ansvariga inte verkar göra något åt saken så kommer hen att vända sig till polisen för att anmäla det hela.

Enhetschefen för Björndammens hemtjänst Paula De Stefano har inte fått till sig någonting om att personal skulle köra utan att ha billjusen tända när de kör runt till brukare.

– Nej, det har inte framkommit till mig.

Hon har ett 30-tal medarbetare, men alla har inte körkort och kör heller inte bilar. Hon är förvånad att hon inte fått vetskap om mejlet som inkom i veckan till kommunen. Men hon ska nysta i saken och under dagen gå ut med information både muntligen och via veckobrevet som går ut till medarbetarna. Så ser rutinen ut.

– Eftersom det inte står specificerat dag och tid, för då skulle man kunna gå mer på djupet. Men nu får jag gå ut med allmän information om detta. Sedan ska jag också ta kontakt med personen ifråga som skrivit mejlet. Det är osäkert om det är hemtjänstens egna bilar det handlar om, säger Paola De Stefano.

Har ni haft sådana synpunkter tidigare med det här problemet?

– Nej.

Om det stämmer, vad tänker du om det hela?

– Absolut ska man inte köra med släckta ljus, som förare måste jag säkerställa att jag kör efter de lagar som finns, oavsett om jag kör som privatperson eller i tjänsten.

Kan det vara ett stressat schema att hinna med som påverkar?

– Nej, det ska inte påverka att jag inte kör efter de lagar som finns. Jag har ett ansvar att köra efter de lagar som finns oavsett.

LÄS MER: Mer än varannan med hemtjänst lider av ensamhet

LÄS MER: Nåddes inte av hemtjänsten på tre veckor – hittades död

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.