En läkare från Partille krtiteseras av Ivo efter att ha skrivit ut stora mängder narkotiska läkemedel.
En läkare från Partille krtiteseras av Ivo efter att ha skrivit ut stora mängder narkotiska läkemedel. Bild: Sören Håkanlind

Läkare skrev ut narkotika till patienter – kritiseras av Ivo

En läkare från Partille får kritik av Ivo, inspektionen för vård och omsorg, efter att ha skrivit ut stora mängder narkotiska läkemedel till flera patienter. Ivo menar att läkarens agerande inneburit en patientsäkerhetsrisk och ökat risken för läkemedelsberoende.

ANNONS
|

Det var ett apotek som slog larm efter att de lagt märke till hur läkaren från Partille skrivit ut stora mängder narkotiska läkemedel. Ivo inledde en utredning och kom i dagarna med sitt beslut.

Nu riktar de kritik mot läkaren, både angående oförsiktig förskrivning och bristande dokumentation i patienternas journaler.

Det rör sig om alltifrån insomningstabletter, starka smärtstillande och ångestdämpande preparat som skrivits ut till flertalet patienter under de senaste tre åren.

LÄS MER:Man i 30-årsåldern åtalad – hade halvt kilo amfetamin i källarförrådet

Ökar risk för läkemedelsberoende

Ivo konstaterar också att läkaren inte alltid journalfört någon utvärdering av behandlingarna, det saknas också överväganden kring alternativa behandlingar och nedtrappning av medicinerna på lång sikt.

ANNONS

I ett fall framkommer det att läkaren journalfört att det narkotiska läkemedlet skulle trappas ut, men förskrev trots det stora doser några månader senare. Läkaren har heller inte angivit någon maxdos utan endast skrivit att läkemedlen ska tas ”vid behov”.

Ivo menar att ett sådant förhållningssätt ökar risken för läkemedelsberoende hos patienterna.

LÄS MER:Rektorn efter fyndet – misstänkt narkotika hittades nära skola

Läkaren: Borde ha agerat annorlunda

Läkaren uppger att han haft insikt om att han har skrivit ut för stora mängder narkotiska läkemedel till patienterna och menar att han borde agerat annorlunda.

Han uppger att han i sitt arbete på vårdcentral hade en hög arbetsbelastning som kan ha lett till de oförsiktiga förskrivningarna. Detta eftersom vårdcentralens tanke varit att patienten ska ha möjlighet att träffa en läkare redan samma dag.

Läkaren har avslutat sitt arbete och avser inte att arbeta som läkare i framtiden.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS