Laddboxar återkallas – redan 100 000 installerade i Sverige

Elsäkerhetsverket förbjuder försäljning av två typer av laddboxar efter en granskning. De uppger att det finns ungefär 100 000 boxar av just de modellerna installerade i Sverige och att de i värsta fall kan börja brinna.
– Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Laddboxarna Easee Home och Easee Charge får inte längre säljas. Det beslutet fattade Elsäkerhetsverket efter att de gjort en granskning av flera olika modeller av laddboxar. Enligt myndigheten finns det redan cirka 100 000 laddboxar av just de här modellerna installerade i Sverige.

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Ska återkoppla till kunder

Utöver frågetecken kring jordfelsbrytaren så saknas också ett likströmsskydd, uppger myndigheten. De kräver nu att tillverkaren tar tillbaka boxar från sina återförsäljare och åtgärdar fel på redan installerade boxar. Det är tillverkarens skyldighet att se till att återkoppla till sina kunder.

ANNONS

– Vi förstår att det finns en oro hos privatpersoner i den här frågan, men tillverkare som får den här typen av negativa besked brukar i regel vara snabba med att tillmötesgå de krav som ställs, säger Joel Lee Antman i myndighetens pressmeddelande.

Elsäkerhetsverket har inte fått in några anmälningar som gäller de modeller som nu inte längre får säljas, men de skriver att laddboxarna i värsta fall skulle kunna ”orsaka en brand eller strömgenomgång”.

LÄS MER:Ica-handlaren som började som springpojke

LÄS MER:Kunderna står på kö för att handla billiga matprodukter

LÄS MER:Bakom kulisserna – när Matöppet blir Ica i Furulund

ANNONS