Läkare beslutade om palliativ vård – utan att prata med anhöriga

En läkare på Kullegårdens äldreboende fattade beslut om att upphöra med livsuppehållande behandling av covidsjuk – utan att samråda med varken patienten själv eller de anhöriga. Nu kritiseras både läkaren och Kullegårdens äldreboende av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
|

Det var under våren 2020 som en man i 75-årsåldern blev beviljad en plats på Kullegårdens äldreboende, men en kort tid efter att han flyttat in ska han enligt hans anhöriga ha smittats av covid-19.

När läkaren besökte patienten togs beslut om palliativ vård, vilket betyder att man avstår från all livsuppehållande behandling vid en eventuell akutsituation.

Däremot informerade eller samrådde varken läkaren eller sjuksköterskan på Kullegårdens äldreboende med patienten eller de anhöriga om beslutet.

Efter en kortare tids sjukdom friskförklarades mannen när hans allmäntillstånd förbättrats och febern gått ner. Men bara några dagar senare återinsjuknade han snabbt, blev trött, åt och drack dåligt och blev snart okontaktbar.

ANNONS

Anhöriga fick själva ringa ambulans

I samband med det kontaktades mannens anhöriga för att de skulle kunna komma och närvara vid vad Kullegårdens äldreboende bedömde var livets slutskede. Men de anhöriga ifrågasatte då beslutet om palliativ vård, de hade inte uppfattat att det skulle vara aktuellt utan menade att mannen borde tas till sjukhus för vård.

De anhöriga valde att själva ringa efter ambulans som sedan kom och hämtade mannen från boendet. Sjuksköterskan försökte då nå ansvariga läkaren utan resultat.

Trots sjukhusvård gick mannen bort bara några dagar senare.

Mannens anhöriga valde efter detta att anmäla händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

I sitt klagomål kritiserar de bland annat dokumentationen av mannens hälsotillstånd i patientjournalen. De menar också att Kullegårdens äldreboende och ansvarig läkare allvarligt brustit i sin skyldighet att föra diskussioner med patienten och anhöriga vid det viktiga beslutet om vård i livets slutskede.

Konstaterar flera brister

Ivo inledde därefter en utredning där de begärde in yttranden från både Partille kommun, ansvariga sjuksköterskan på Kullegårdens äldreboende och läkaren. När de gått igenom materialet slår de fast att läkaren inte tillgodosåg patientens och hans närståendes rätt till information och samråd i samband med beslut om livsuppehållande behandling.

Dokumentationen i patientens journal vid Kullegårdens äldreboende uppvisar även brister.

Enligt Ivo går det inte att utläsa patientens inställning till vare sig vårdplan eller beslut om palliativ vård i patientjournalen. Det går inte heller att se att patienten eller hans närstående informerades i samband med beslutet. Av beslutet framgår att det inte skulle bli aktuellt med intensivvård, respirator eller HLR vid akut sjukdom.

Regionen tidigare hårt kritiserad av Ivo

I det yttrande som ansvariga läkaren skickat in till Ivo framkommer det att samtalen till närstående om palliativ vård delades upp mellan läkaren och ansvariga sjuksköterskan på kommunen. Det finns däremot ingen information om att samtal utfördes i patientjournalen från vårdcentralen.

Utöver det enskilda ärendet på Kullegårdens äldreboende fick även hela Västra Götalandsregionen tidigt under pandemin kritik från Ivo. Efter en granskning kom det fram att vissa läkare fattade beslut om palliativ vård generellt för alla på äldreboende som bekräftades ha covid-19 – patienterna skulle alltså inte botas, bara få lindring.

På ett ställe i den rapporten talas det om ”att patient, som bedömts vara i behov av sjukhusvård, nekades detta”.

Ivo: ”Följer inte gällande lag”

Enligt lag ska samråd med patient eller anhöriga hållas och även den inställning de har till beslutet om att avstå livsuppehållande behandling. Ivo skriver i sitt beslut:

”Ivo bedömer med anledning av ovanstående, att (läkaren) inte har agerat i överensstämmelse med bestämmelserna i 3 kap. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011 :7) om livsuppehållande behandling.”

De kritiserar även Kullegårdens äldreboende:

”Ivo bedömer att journalföringen i den kommunala hälso- och sjukvårdsjournalen inte följer gällande lag och föreskrift, eftersom det inte går att följa patientens vård. I de journalhandlingar som Ivo tagit del av saknas tillräcklig information om omvårdnadsinsatser och information till närstående.”

Utöver kritiken kan Ivo inte se några brister i den övriga medicinska handläggningen av patienten. Även Kullegårdens äldreboendes hantering av smittspridningen av covid-19 kritiseras i klagomålet men eftersom det rör frågor som inte begränsar sig till den enskilde patienten kan Ivo inte göra en bedömning.

LÄS MER:Missen: Fick cancerdiagnos fem år efter första vårdbesöket

LÄS MER:Läkare skrev ut narkotika till patienter – kritiseras av Ivo

LÄS MER:Kvinna fick dubbel dos insulin av hemsjukvården – fördes akut till sjukhus samma kväll

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS