Länsstyrelsens vädjan: Hjälp oss få bort invasiva växten

Jättebalsaminen kan tyckas vacker och ståtlig, men den orsakar stora problem för andra växter. Nu vädjar länsstyrelsen till markägare att hjälpa till i kampen mot den invasiva arten.

ANNONS
|

Länsstyrelsen meddelar i ett pressmeddelande att man vill ta krafttag mot jättebalsaminen. De kommande dagarna skickas brev ut till ungefär 1500 markägare som har växten på sina tomter.

– I det uppmanar vi markägare att göra vad de kan för att vi tillsammans ska bekämpa den här arten, säger Klara Jansson, samordnare för invasiva främmande arter, i pressmeddelandet.

Frukterna exploderar

Till skillnad från många andra invasiva arter är jättebalsaminen relativt enkel att bli av med, enligt länsstyrelsen. Det går lätt att dra upp den med rötterna och växten i sig är ettårig. Frön som hamnar i marken kan också de bara gro under ett år.

ANNONS

Jättebalsaminen sprider sig fort och tränger undan andra växter i närheten. Enligt länsstyrelsen exploderar frukterna vid beröring och frön kan då sprätta iväg flera meter.

– Vi vet att jättebalsamin finns på många fler platser än vad som rapporterats till Artportalen och vill uppmana alla att ta bort den från sin mark, oavsett om du får ett brev från oss eller inte, säger Alexander Frisborg, naturvårdshandläggare, i pressmeddelandet.

Uppmaningen: Rapportera in fynd

För att få bättre koll på var den invasiva växten finns uppmanar länsstyrelsen alla som ser jättebalsaminen att rapportera in det till Artdatabanken, som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet.

I Partille har flera fynd av jättebalsamin rapporterats i kommunen, bland annat vid Kåsjön, i Jonsered och i Sävedalen. Växten ställer också till stora problem för laxen i Säveån.

Jättebalsamin

Jättebalsamin (Impatiens glandulifera) kan bli upp till tre meter hög och växer oftast i stora bestånd. Blommorna är lila eller rosa och ibland vita, stjälkarna är grova och ofta rödaktiga. Ursprungligen kommer den från västra Himalaya men introducerades i Sverige som trädgårdsväxt.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland.

LÄS MER:Experter om bästa metoden för att bekämpa parkslide

LÄS MER:Elin bekämpar parkslide i Partille med spjut

LÄS MER:Kommunens chocknota – i kampen mot invasiva abborren

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS