Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinna som hade en affärsverksamhet fick en miljon för mycket i sjukpenning. Hon tvingas nu betala tillbaka hela beloppet. Bild: Christine Olsson/Fotograferna Holmberg
Kvinna som hade en affärsverksamhet fick en miljon för mycket i sjukpenning. Hon tvingas nu betala tillbaka hela beloppet. Bild: Christine Olsson/Fotograferna Holmberg

Kvinna fick en miljon för mycket i sjukpenning – tvingas betala tillbaka hela beloppet

I fyra år fick en kvinna från Partille sjukpenning. Samtidigt drev hon en affärsverksamhet som drog in betydande inkomster. Nu tvingar Försäkringskassan kvinnan att betala tillbaka en miljon kronor.

Kvinnan som är i 40-årsåldern ansökte i början av 2018 om sjukpenning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Enligt Försäkringskassans regler kan man få sjukpenning om arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom.

Samtidigt som kvinnan uppbar hel sjukpenning hade hon en affärsverksamhet där hon köpte in och sålde varor. Mellan 2018 och 2022 har Försäkringskassan hämtat in kontoutdrag från kvinnans bank och där noterat en stor mängd Swish-insättningar som härrör till affärsverksamheten. Totalt till en summa av nästan 900 000 kronor.

Kvinna får betala tillbaka en miljon kronor

Att kvinnan inte gjort ändringar i sin ansökan om sjukpenning på grund av förändrade förutsättningar och arbetsförmåga gör att Försäkringskassan beslutar om återbetalning.

”Du har inte anmält till Försäkringskassan att du bedrivit verksamhet samtidigt som du ansökt om och beviljats sjukpenning. Du har därför orsakat den felaktiga utbetalningen. Därför bedömer Försäkringskassan att du ska betala tillbaka.”, skriver Försäkringskassan i sitt beslut.

LÄS OCKSÅ: Man körde gravt berusad i Partille centrum – skyllde på att han kört i sömnen

LÄS OCKSÅ: Gömde 240 000 i kontanter bakom kylskåpet – nu döms mannen

LÄS OCKSÅ: Kvinna fifflade med föräldrapenningen – döms

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.