Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Kulturskoleelever från tre kommuner möts i stor vårkonsert

Nästa vecka slår Kulturum upp dörrarna till konserten ”Bows and Bones” – där elever från både Lerum, Alingsås och Partilles kulturskola möts och spelar tillsammans.
– Det blir första konserten sedan pandemin, alla har verkligen längtat efter det här, säger Danica Nyström, cello- och orkesterlärare i Partille.

Redan våren 2020 var det tänkt att konserten ”Bows and Bones” skulle äga rum, men när pandemin gjorde sitt intåg fick allt ställas in – bara en vecka innan premiären.

Nu när restriktionerna tagits bort har projektet fått nytt liv. I mitten av nästa vecka ska kulturskolans elever äntligen få ställa sig på stora scen i Kulturum.

– Alla eleverna är så glada, de har verkligen längtat efter det här. Samtidigt har de yngre eleverna som börjat under pandemin inte ens fått uppleva hur det känns att stå på en stor scen och spela, säger Danica Nyström, cello- och orkesterlärare i Partille.

Idén till ”Bows and Bones” föddes för flera år sedan i samband med att hon tillsammans med sina två kollegor kände att de ville göra något gemensamt. Alla var lärare i antingen cello, trombon eller tuba, vilket Danica Nytröm menar är instrument som oftast hamnar lite i skymundan i en orkester.

– De bygger ofta grunden och så får en fiol eller en oboe spela melodin och de mer avancerade solodelarna. Vi ville lyfta fram de mer ovanliga instrumenten, och att kombinera de här tre är särskilt ovanligt, säger hon.

”Bygger en gemenskap”

Namnet ”Bows and Bones” syftar till det engelska uttrycket för stråkar och ”Bones” förklarar hon är slang för trombonspelare.

När det stod klart att lärarna i Partille ville skapa eventet ställde de också frågan till andra kulturskolelärare runt om i regionen, som de träffar regelbundet för att utbyta erfarenheter och kunskap.

Både Lerum och Alingsås hakade på direkt.

– Det är jättekul, det blir ett kunskapsutbyte samtidigt som eleverna bygger en gemenskap tillsammans med andra som sysslar med samma sak, säger Danica Nyström.

Förutom att eleverna lär känna varandra får de också celebert sällskap i form av trombonisten Jakob Sollerman och stjärncellisten Linnea Olsson, som spelat med alltifrån Ane Brun till brittiska Peter Gabriel.

Hon skriver även egen musik och har släppt flera album. Enligt Danica Nyström är hennes besök något som ger eleverna både inspiration och motivation.

– De kan se att allt slit kan leda någonstans, Jag hoppas att hennes medverkan och den workshop hon ska hålla med dem innan konserten ger en riktig kick till eleverna att vilja utvecklas, säger hon.

"Känns coolt”

Eleverna instämmer, Elvira Brunhage, 13 år, har spelat cello i snart fem år och tycker att det känns spännande att få spela med Linnea Olsson.

– Under pandemin har vi mest haft övningar online så det känns riktigt roligt att få göra en så här stor konsert första gången. Men allra mest kör jag för att det är kul, säger hon.

Även cellisterna Sigrid Edensvärd, 13 år, och Angelika Borg, 11 år, som spelar i Alingsås tycker det är kul att få komma till Partille och spela.

– Det känns coolt, först visste vi inte att Linnea Olsson skulle vara med. Hon är så duktig eftersom hon kan spela och sjunga samtidigt, det är så svårt, säger Angelika Borg.

Har saknat något att se fram emot

Två andra elever som också ska medverka, men som spelar trombon är allra mest glada för att pandemin nu är över och det går att spela tillsammans igen.

– Det har varit tråkigt eftersom man inte haft något att se fram emot. Vi skulle ha haft konserten för två år sedan så man har längtat sen dess, säger Hjalmar Heedman, 11 år.

Även trombonisten Noel Yousef, 11 år, instämmer.

– Det är kul eftersom man också kan träffa andra när man spelar tillsammans, säger han.

Enligt Danica Nyström har många elever som spelar blåsinstrument slutat under pandemin, mindre än halva styrkan är nu kvar.

– Blåsinstrumenten hade värsta smittrisken, nu hoppas vi att fler söker sig till instrumentet och vill börja spela här med oss. Det har nu blivit som en nystart kan man säga, något helt nytt än vad det var innan.

Första konserten sedan pandemin

För de som känner sig nyfikna på att börja spela ett instrument är elevernas egna råd att man ska se till att det känns bra.

– Spela om du tycker det är roligt, spela låtar du gillar och försök inte tänka så mycket på när man gör fel, säger Angelika Borg.

Ingen av eleverna uppger sig vara nervös inför nästa veckas konsert, men läraren Danica Nyström medger att det åtminstone känns lite pirrigt.

– Det blir första konserten sedan pandemin, det är klart att det är lite pirrigt, kommer man ihåg hur man gör det? Men mest av allt ska det bli roligt och man njuter mer eftersom man inte längre tar det här för givet. Det ger ett slags lugn, säger hon.

LÄS MER: Kulturskolan intog Allum – här spelar eleverna inför storpublik

LÄS MER: Körsångens återkomst – nu vill Partille vokalensemble bli fler

LÄS MER: Kulturhuslunch med känsla av myndighet på Kulturum

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.