Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kulturministern vill ge eloge till moderaterna

Under onsdagen fick Partille finbesök. Kulturministern, Jeanette Gustafsdotter (S), var nämligen på plats för att ta tempen på Partilles kulturliv. Trots att Partille är en liten kommun var hon imponerad av det rika kulturlivet och nu skickar hon beröm till sina rivaler – moderaterna.
– Jag är väldigt imponerad, säger hon,

Det är en gråmulen, stillsam onsdag när socialdemokraterna delar ut reklamblad och godis vid kyrktorget. Stämningen är uppsluppen för de har nämligen fått besök av Sveriges kulturminister, Jeanette Gustafsdotter. Inte helt oväntat är hon här för att ta reda på hur det står till med kulturlivet i Partille.

– Jag är väldigt imponerad. Trots att Partille är en så liten kommun så finns det mycket att göra. Arenan till exempel. Det är inte många kommuner som har det så, säger Jeanette Gustafsdotter och ler.

Socialdemokraternas starke man i Partille, Thorbjörn Carlsson står nöjt bredvid kulturministern. Liksom Jeanette Gustafsdotter är han nöjd med kultur och föreningslivet i Partille.

– Det finns väldigt mycket idrottsföreningar och andra typer av föreningar här och det är vi väldigt stolta över, säger han.

Det är ju moderaterna som suttit på makten i Partille de senaste 30 åren. Kan det var så att att de är bättre än socialdemokraterna på att skapa ett ett välmående kulturliv?

– Jaså, ja. Är det så? I så fall ska moderaterna ha en eloge för det, säger Jeanette Gustafsdotter och skrattar.

Thorbjörn Carlsson håller dock inte med.

– Kulturen är ingen moderatparadgren, säger han.

Kulturskolan för dyr

Samtidigt skickar kulturministern en känga till kulturskolan i Partille.

– Avgifterna för kurserna på kulturskolan är väldigt dyra, vilket göra att inte alla har möjlighet att gå där, säger hon.

Hon berättar också att det finns en tydligt korrelation mellan i vilket område man växer upp i och hur stor tillgång man har till kulturskolan.

Sofia Kinell-Jerpenberg är enhetschef på kulturskolan och hon menar att de jobbar för att bryta det mönstret.

– Vi har flera prova- på dagar avgiftsfritt då alla får möjlighet att testa kulturskolans utbud. Och om man inte har råd att betala och gå befintlig kurs, så kan man söka bidrag från till exempel majblomman, säger hon

Finns det något specifikt område ni har svårare att nå ut till?

– Vi ser att det är svårare att nå dem i Skulltorpsområdet, vilket vi jobbar på, säger Sofia Kinell-Jerpenberg

Rabi Shabo är projektledare för Partille områdesteam. Det är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen, utbildningsförvaltningen och social- och arbetsförvaltningen. Syftet är att stötta ungdomar så de inte hamnar snett. Rabi Shabo anser vill att föräldrarna ska vara mer synliga områdena där kulturskolan inte riktigt når.

– Vi behöver vuxna som hjälper till, så vi försöker nå ut till vuxna i i Björndammen och runt Oluff Nilsson väg. Lyckas vi nå en person, så sprider de sedan ordet till sina grannar och vänner, berättar Rabi Shabo

Kulturminstern vill flytta till Partille

Men trots att Jeanette Gustafsdotter menar att kulturskolan är för dyr i Partille, så är hon enligt Sofia Kinell-Jerpenberg ändå väldigt nöjd med kommunen.

– Hon berättade att hon tyckte om Partille så mycket att hon funderar på att flytta hit, berättar Sofia Kinell-Jerpenberg och skrattar.

En viktig fråga som både Sofia Kinell-Jerpenberg och Rabi Shabo återkom till var att de uppskattade att politiker som Jeanette Gustafsdotter syns i kommunen. Men politikerna borde synas ännu oftare.

– Politikerna borde synas varje år, inte bara innan det är val, säger Rabi Shabo.

LÄS OCKSÅ: Endast elva motioner från Partillepartier på fyra år

LÄS OCKSÅ: Här är namnen du kan rösta på – i höstens kommunalval i Partille

LÄS OCKSÅ: Sossarnas yngsta namn Parmida vill ge en röst åt unga

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.