Csaba Bene Perlenberg: Språk och ton är politikens A och O

Hur förtroendevalda uttrycker sig och vad de uttrycker har ett stort allmänintresse, skriver Partille Tidnings chefredaktör Csaba Bene Perlenberg om den senaste veckans granskning av den lokala KD-toppen Anders Midbys twittrande på X.

ANNONS

I en serie artiklar har Partille Tidning granskat Kristdemokraternas gruppledare tillika lokala föreningsordförande Anders Midby och dennes användning av mikroplattformen X.

Att kalla politiska motståndare för ”psykfall” och vilja avfinansiera Sveriges Radio utmärker sig både i det allmänna samtalet i stort, men också gentemot Kristdemokraternas politiska profil och egen mediepolitik. Att KD är ett parti som ofta själva trycker på vikten av etik och moral gör Midbys politiska kommunikation intressant för den breda allmänheten i Partille. Allmänintresset torde vara uppenbart.

Det är inte bara de lokala politiska motståndarna i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som reagerat över Anders Midbys språkbruk. Den välkände statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors konstaterar att det är ett ”väldigt hårt” språkbruk.

ANNONS

Kristdemokraterna verkar ta Anders Midbys twittrande med ro. Partiets distriktsordförande medger att han inte skulle ha uttryckt sig på samma vis, men menar att frågan är utagerad.

Ytterst är det väljarkåren som bestämmer. Det heter förtroendevald av en anledning.

Anders Midbys twittrande, och reaktionerna det väckt efter PT:s granskning, sätter fingret på språkets betydelse. Språk och ton är som bekant politiskens mest grundläggande verktyg, eftersom det är i kommunikationen som politiska intressen, utifrån grundläggande demokratiska spelregler, för sina bataljer.

Men politik är mer än bara ideologisk skiljaktighet, det är i allra högsta grad förmågan att ha ett samtal med varandra, inte bara skrikmatcher. Om språk och ton vrids upp till högsta volym riskerar det bli en ny vardag där ingen längre orkar lyssna. Det riskerar påverka både förtroende för demokratins representanter, men ökar också risken för väljarkårens engagemang och apati.

Vad våra förtroendevalda säger och tycker, och hur de säger det, har en stor betydelse för den lokala demokratin. Därför har Partille Tidning granskat Anders Midbys twittrande.

Har du tips om saker du tycker att Partille Tidning ska granska? Tipsa oss gärna på redaktion@partilletidning.se

LÄS MER:Jonas Hinnfors: ”Anders Midby använder väldigt hårda ord”

LÄS MER:Moderata politiker tryckte ”Gilla” på Anders Midbys inlägg

LÄS MER:Isabelle Asadian Strandman (S) om Midbys inlägg: ”Sprider hat”

LÄS MER:KD:s toppolitiker i Partille om vänstern: ”Totala psykfall”

ANNONS