Csaba Bene Perlenberg: När de globala jättarna sviker tar läsarna ansvar för journalistiken

Medan Nya Zeeland och Australien fått motta hårda besked för sina nyhetsmedier under den gångna veckan skickar läsarna ett hoppingivande besked till den fria pressen i Sverige, skriver Partille Tidnings chefredaktör.

ANNONS
|

Nyheten slog ner som en bomb i den lilla medievärlden på Nya Zeeland. Newshub, den engelskspråkiga nyhetsverksamheten med fokus på rörlig bild och radio, ska i praktiken läggas ner. Nyhetsprogrammet sänds framför allt på TV-kanalen Three.

Verksamheten köptes så sent som i början av december 2020 av amerikanska Discovery Inc, som sedan gick ihop med Warner Bros. och bildade Warner Brothers Discovery i april 2022.

Inte ens två år senare fattar det amerikanska moderbolaget beslutet att lägga ner på Nya Zeeland. Konsekvensen: cirka 75 procent av jobben på TV-kanalen Three som arbetat med Newshubs nyhetsverksamhet försvinner, motsvarande cirka 300 medarbetare. För nyhetsdelen innebär det cirka 200 journalister där merparten befaras helt försvinna från yrket.

ANNONS

För nyhetsmedier själva är konkurrensen en hygienfaktor.

För publiken blir slaget desto hårdare: Därmed försvinner den enda direkt kostnadsfria och privat ägda, engelskspråkiga nyhetsförmedlingen. Kvar blir public service i form av TVNZ och den maoriska nyhetsförmedlingen Whakaata Māori.

Warner Bros. Discovery, en av världens största medie- och nöjesbolag, anförde bland annat en ohållbar finansieringsmodell som ett av skälen till sitt abrupta beslut.

Dr Greg Treadwell vid Auckland University of Technology skrädde inte orden i en krönika i digitala The Conversation: ”TVNZ på egen hand kommer inte att kunna spegla det komplexa, mångkulturella och socialt mångfaldiga landet som Nya Zeeland är. Det kommer inte heller det längre ha en konkurrens som är avgörande för att göra sitt bästa för allmänhetens räkning.”

Just konkurrensen är en avgörande del av journalistikens utveckling som det inte pratas tillräckligt mycket om. Mångfald och ett brett urval av nyhetskällor är viktigt av flera olika anledningar för allmänhetens allmänbildning, men för nyhetsmedier själva är konkurrensen en hygienfaktor.

På anda sidan Tasmanhavet kom en annan typ av chockbesked för det australiska mediesystemet. Det som tidigare hyllats som en framgång och en möjlig framgångssaga även annorstädes i världen, är på väg att bli en anekdot. Sociala medierjätten Facebook säger ensidigt upp den tidigare uppgörelsen med Australien som innebar att Facebook betalade för att sprida australiska mediers nyheter på sin plattform. Avtalen kommer inte att förlängas. Det vill säga en världsunik lösning där Facebook faktiskt tog sitt rimliga ansvar för att garantera framtiden för den typ av material som används för att locka användare till och engagemang på deras egen sajt och i deras app.

Australiens premiärminister Anthony Albanese menade att Meta, Facebooks ägare, inte följde ”The Australian way” med sitt beslut.

– Vi vet att det är helt avgörande att media kan fungera ordentligt och vara ordentligt finansierade. Journalistik är viktigt och tanken att exempelvis forskning och arbete som utförs av andra kan tas fritt är helt enkelt ohållbar, sade han enligt The Guardian Australia.

Medieutvecklingen på Nya Zeeland och i Australien är tidstecken om de hårda villkor som nyhetsförmedlare har att verka under.

I Sverige finns det dock hopp. Branschorganisationen Tidningsutgivarna nedkom med relativt hoppingivande siffror under den gångna veckan. Trots pandemi och en svart ekonomi de senaste åren lyckades morgonpressen att bibehålla läsarintäkterna på samman nivå under 2023 som 2022.

Johan Taubert, vd för Tidningsutgivarna, sade följande i ett pressmeddelande:

– Det är ett styrkebesked att morgonpressens läsare har en fortsatt stark vilja att betala för fri och oberoende journalistik under denna ekonomiskt bistra period. Det är också glädjande att den digitala tillväxten kompenserar för de minskade intäkterna från den tryckta tidningen.

Medan de globala jättarna sviker, är det läsarna i Sverige som tar ett allt större ansvar för att finansiera journalistiken, inte sällan just den lokala journalistiken. Det, om något, är väldigt hoppingivande för yttrandefriheten och för den fria, privatägda pressen.

Tack för det, kära läsare!

LÄS MER:Lägre elpriser än i februari i fjol: Här är läget på elmarknaden i Partille

LÄS MER:Jonsereds trädgårdskafé invigt: ”Känns fantastiskt”

LÄS MER:Bildextra: Här springer de i mörker i Partille

ANNONS