Kraftprov i skogen lockar färre löpare: ”Hade hoppats på fler”

För ett par år sedan hade Kåsjön Trail över 200 löpare. Men när Partille Tidning får tag på arrangören inför lördagens tre lopp ligger senaste siffran på runt 80 föranmälda.
– Det kan ha kommit in några till senaste dagarna men det är färre än vi hoppats på, säger Erik Bengtsson, som tror att coronapandemin, inflation och konkurrerande tävlingar kan förklara ett vikande intresse.

ANNONS

Skogarna kring Kåsjön ger en trolsk inramning. Men den som ska ge sig ut på ett trail-lopp får vara beredd på att inte enbart insupa en skön sagoatmosfär i skogen. Sävedalens AIK som arrangerar loppen beskriver utmaningen såhär:

”Kåsjön Trail är tävlingen för dig som vill uppleva känslan av att forcera tuff vildmark i hög fart. Du kommer att behöva bemästra stock och sten, knixiga stigar, blöta mosspassager samt mer lättlöpta partier.”

Längsta sträckan är 21 kilometer

Den kortaste sträckan är nio kilometer. Sedan finns en 12-kilometersbana och slutligen det ultimata kraftprovet på 21 kilometer.

Första tävlingen arrangerades 2011 och genom åren har intresset växt. Sedan kom coronapandemin och satte käppar i hjulen även om tävlingen fortsatt kunde arrangeras med vissa restriktioner. För ett par år sedan var det över 200 deltagare. I fjol kom 120 till start. Till lördagens tävlingar hade arrangören hoppats att deltagarantalet skulle skjuta i höjden igen.

ANNONS

– Det ska jag inte sticka under stolen med. I onsdags var det ett 80-tal anmälda. Vi hoppas på många efteranmälningar. Det går att göra fram till en halvtimme före start, säger Erik Bengtsson som sitter i projektgruppen på fem personer som håller i trådarna.

Många orsaker till vikande deltagarantal

Vad beror då de vikande siffrorna på? Erik Bengtsson gissar att det dels har med stigande priser och den höga inflationen att göra.

– Folk kanske håller lite hårdare i slantarna.

Vidare tror han att pandemin med dess begränsningar har påverkat liksom att Kåsjö Trail genom åren har fått konkurrens om löparna. Det är fler tävlingar som arrangeras under samma tidsperiod. På söndagen till exempel anordnas Kåsjön SupRun, där deltagarna paddlar på SUP-bräda tvärs över Kåsjön, springer en tur i skogen, och paddlar sedan tillbaka.

Om man vill följa tävlingarna på plats, var är bäst att stå?

– Det är vid badplatsen. Men varför kolla på när man kan vara med och springa, säger Erik Bengtsson.

Fullspäckad helg vid Kåsjön

Kåsjön trail avgörs under lördagen: 10.30 går första starten från Kåsjöns badplats. Sista start är 11.00.

Samtidigt som trailtävlingen avgörs sker ett stort jippo vid Kåsjön mellan 12.00 och 15.00. Det är Svenska Livräddningssällskapet i Göteborg som arrangerar Generation Pep-dag där barn bland annat kan testa swimrun, ta märken, springa hinderbana eller testa på att kasta livboj.

Under söndagen avgörs i den udda tävlingen Kåsjön SupRun där deltagarna använder sup-bräda och varvar paddlingen med att springa en bana. Loppet startar klockan 11.00.

LÄS MER:Från förlossningsdepression till ultralöpare

LÄS MER:Partilles natursköna löparfest

ANNONS