Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kraftigt minskad arbetslöshet i Partille

5,5 procent. En minskning med 1,7 procentenheter jämfört med september förra året.
Arbetslösheten i Partille sjunker kraftigt och ligger långt under snittet i Västra Götaland och Sverige.
– Pandemin har legat som en blöt filt över arbetsmarknaden men nu öppnar det upp, säger Eva Ahlstedt på arbetsmarknadsenheten i Partille kommun.

När Arbetsförmedlingen i veckan presenterade sina siffror för arbetslösheten i Sverige ligger Partille bättre till än på länge. På ett år har de som står utanför arbetsmarknaden sjunkit från 7,2 till 5,5 procent. Ett resultat som gör Eva Ahlstedt, enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Partille kommun, glad.

– Jätteroligt! Det visar att allt öppnar upp nu efter att pandemin legat som en blöt filt över arbetsmarknaden. Arbetsgivare i vissa branscher, som restaurangbranschen, skriker efter folk och många unga får det lättare att skaffa sitt första jobb, säger hon.

LÄS MER: Vårdcentral byggs i Öjersjö – har varit ”En blind fläck”

Många i arbetsför ålder i Partille

Hur just Partilles väldigt goda resultat ska tolkas och vilka som är anledningarna till att det ligger långt under snittet i Västra Götaland (6,9 procent och i hela landet 7,5 procent) finns det inget tydligt svar på. En teori är att inflyttningen av människor i arbetsför ålder till Partille är stor.

– Vi har stor inflyttning av barnfamiljer där föräldrarna är i bra ålder och attraktiva på arbetsmarknaden. De kan ha blivit permitterade eller arbetslösa under pandemin men är nu tillbaka på jobb, säger Eva Ahlstedt.

LÄS MER: Lidl till Partille Port - får sällskap av ”hemlig” restaurang

Kan få effekt även för långtidsarbetslösa

På arbetsmarknadsenheten jobbar man främst med långtidsarbetslösa som står långt ifrån ett nytt jobb och denna grupp brukar sällan påverkas av sjunkande eller ökande arbetslöshet, deras situation är svårare att göra något åt. Men även för denna grupp känner Eva Ahlstedt ett något större hopp.

– När det är stor rörelse på arbetsmarknaden och en sjunkande trend så kan det få effekt även för den som är långtidsarbetslös, säger hon.

Arbetsförmedlingens statistik visar också på arbetslösheten bland unga (18-24 år) samt bland utrikesfödda och även här visar Partille på fina siffror.

Ungdomsarbetslösheten sjunker från 10,8 till 7,2 procent och den för utrikesfödda från 16,2 till 13 procent.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.