Kraftig brand i flerfamiljshus – byggnaden evakuerad

En man i 35-årsåldern har avlidit till följd av sina skador från branden på Domarevägen. Polisen utreder misstänkt mordbrand. Vinden är helt utbrunnen och taket har rasat in. Under tisdagen lyftes det bort med en kran.

ANNONS

Det har varit ett omfattande räddningsarbete i ett lägenhetshus på Domarevägen i Björndammen under natten till tisdagen.

Larmet inkom till räddningstjänsten strax efter klockan 01.30 under natten och elva brandbilar skickades till platsen.

– Jag kan säga att det är en fullt utvecklad brand, sa Björn van der Kaay, larm- och ledningsoperatör, vid Räddningstjänsten Storgöteborg strax efter att de första enheterna kommit fram till det brandhärjade huset.

Se hur branden rasar i byggnaden, i spelaren ovan. Foto: Jonas Rindefjell

Senare under natten anslöt ytterligare enheter till insatsen. Vid 04-tiden var tretton enheter från räddningstjänsten på plats. Då kom också besked om att man skulle låta vinden brinna av helt från huset – i hopp om att skydda lägenheterna nedanför.

ANNONS

– Det kommer ta flera timmar till, sa då räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör Peter Zettersten.

Boende evakuerades

Klockan 05.30 brann det fortfarande i takkonstruktionen, men läget bedömdes då vara under kontroll. Man meddelade samtidigt att boende i det drabbade huset, och i huset intill, evakueras.

– Vi är där med ett flertal enheter och biträder räddningstjänsten i första hand. Det är många människor som ska evakueras. Polisen registrerar även alla boende för att säkerställa att ingen saknas, sade polisens vakthavande befäl Andreas Odén.

De evakuerade hänvisades till Björndammens skola.

Man död efter branden

En av de boende i huset uppgavs vara allvarligt skadad. Fem ambulanser skickades till platsen, men under dagen kom beskedet att en man i 35-årsåldern, boende i huset, avlidit till följd av sina skador.

– Den mannen som initialt uppgavs vara allvarligt skadad är avliden, det är lägenhetsinnehavaren, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen.

Polis och räddningstjänst har spärrat av ett större område kring byggnaden. Vad som orsakat branden är okänt, men polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

LÄS MER:Här lyfts taket bort på brandhärjade huset

Dröjer innan teknisk undersökning kan genomföras

Det kan dröja innan en teknisk undersökning kan genomföras, då räddningstjänstens arbete måste bli klart först.

Under tisdagsmorgonen minskade räddningstjänsten sin styrka på plats, men räddningsarbetet fortsatte långt in på dagen.

– Det brinner fortfarande på vinden och vi kommer att vara kvar, hur länge vet jag inte men förmodligen i flera timmar, säger larm- och ledningsoperatören Lidija Bradaric vid klockan 07.

Insatsen fortsätter in på tisdagskvällen

Delar av den utbrunna vinden lades på lekplatsen intill huset. Enligt räddningstjänsten finns det en rasrisk på platsen som man under morgonen jobbade med. Senare under dagen anlände en kranbil till platsen, som plockade ner taket från huset.

– Den rasrisk som har funnits har varit precis vid de balkar som hänger löst. Det är inte så att hela byggnaden rasar ner, säger Lars Magnusson räddningsledare på räddningstjänsten vid lunchtid på tisdagen.

LÄS MER:Här lyfts taket bort på brandhärjade huset

Kan dröja månader innan boende kan flytta tillbaka

Huset är rejält skadat och de boende har fått information om att det kan dröja minst fyra månader innan de får återgå till sina hem. Räddningspersonal ska ha erbjudit sig att hämta viktiga behörigheter i de drabbades lägenheter, så som bilnycklar och mediciner.

Men det lär dröja innan räddningstjänsten är klara på platsen.

– Det kommer att pågå en bit in mot kvällen. Men vi vågar inte säga exakt när, om vi blir kvar hela kvällen, säger Lars Magnusson på räddningstjänsten vid 16-tiden på tisdagen.

Under natten kommer väktare att vara på plats, enligt räddningstjänsten.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS