Knivens lokaler kan vara inflyttningsklara till årsskiftet

”Vad händer egentligen där inne?”
Alla som går förbi den fallfärdiga byggnaden Kniven vid stationen undrar. Partille Tidning har svaret, följ med in och se det som ska bli Partilles nya kulturhus.

ANNONS
|

Uttrycket ”det ser inte mycket ut för världen” stämmer förvisso bra in på Kniven, den gigantiska och väldigt övergivna fabriksbyggnaden vid Säveån ett juniorkast i spjut från Partille station. Men samtidigt stämmer det ganska dåligt. Kniven står där och skriker ”se mig, använd mig” och de allra flesta som går förbi undrar nog vad som händer därinne. Och hur det ser ut.

Mycket att röja undan i lokalerna

Partille Tidning hänger på Martin Blomberg på en rundtur där han också får presentera de planer som finns för att göra Kniven till ett aktivitetshus med kultur, hantverk och odling i fokus.

LÄS MER:Odlade knark i centrum – nu får han sänkt straff

– Här är en del att göra, säger Martin Blomberg med ett skratt när han kryssar mellan krossat glas, Lotto-lappar, byggdamm och allmänt bråte.

ANNONS

– Vi ska börja röja nu och med lite tur står det klart efter nyår.

Martin Blomberg har utsetts till projektledare för Kniven som drivs av Kultur- och fritidsförvaltningen i fem år fram till det blir klart vad som ska hända med tomten. Uppdraget är kortsiktigt och det mesta av de ruffiga miljöerna ska vara kvar men planen är att de flera tusen kvadrat stora lokalerna ska fyllas av verksamhet. Kniven ska leva och det är upp till Partilleborna att se till att det blir så.

Kommer säga ja till allt som känns spännande

– Vi på Kultur- och fritid överser allt och står för lokaler och material så det är en otrolig möjlighet för den som vill hitta på något kul hantverksmässigt. Från och med nu tar vi emot förslag på kniven@partille.se och min plan är att säga ja till allt som känns spännande, säger Martin Blomberg.

LÄS MER:Kulturum redo att ta emot publiken igen

På insidan kan det bli verkstäder, måleristudio, maker space, mobila kontorsplatser, kaffestationer och böcker från Partille bibliotek och på utsidan finns planer för boulebanor, odlingar, fikabord och bänkar samt parkeringar för food trucks. Ett nedgånget och övergivet område ska piffas till och bli en oas för alla i Partille att kunna antingen nyttja eller besöka.

– Det är ett fantastiskt ställe och jag gillar tanken att mycket ska göras med små medel och mycket engagemang. Jag är själv läderhantverkare på fritiden och Kniven är som en dröm för sådana som jag, säger Martin Blomberg.

Carl Eck uppförde byggnaden 1907 för att driva fabrik för elektriska maskiner och när det gick som bäst jobbade 500 personer i lokalerna. 1924 eldhärjades Kniven så kraftigt att Eck lämnade kommunen men ett år senare drog Hugo Morén återigen igång produktionen. Efter 40 år, 1965, gjordes det sista handtaget i Knivens roll som fabrik och sedan dess har allt från verkstäder till gym hyrt in sig. 2018 flyttade de sista verksamheterna ut och huset har fått förfalla. Fram till nu då Kultur- och fritidsförvaltningen tar över driften och ska skapa ett aktivitetshus.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS