Under onsdagseftermiddagen räknades den sista rösten i kommunvalet, nu är det preliminära resultatet klart.
Under onsdagseftermiddagen räknades den sista rösten i kommunvalet, nu är det preliminära resultatet klart. Bild: Grafik: Sara Höglund

KLART: Alla röster räknade – så fördelas Partilles mandat

Under onsdagseftermiddagen räknades den allra sista rösten i kommunvalet. Totalt har 23 718 Partillebor nu sagt sitt om vilket parti de anser vara bäst lämpat att leda kommunen de kommande fyra åren.
Så fördelas Partilles 51 mandat i kommunfullmäktige.

ANNONS
|

Under onsdagen samlades valnämnden i Partille för att gå igenom och räkna de sista 954 rösterna. Sessionssalen i kommunhuset fylldes av både tjänstemän och politiker som arbetade med rösträkningen.

De röster som räknades var främst röster som var underkända från i söndags, sent inkomna förtidsröster och brevröster från utlandet.

Räkningen inleddes vid åttatiden på morgonen och vid fyratiden var samtliga röster räknade och ett preliminärt resultat stod klart – mandatfördelningen förblir som innan.

Några partier tappade däremot 0,1 procentenheter medan andra växte till sig i samma storleksordning.

Vänsterblocket vann röster i sluträkningen

Vinnarna var Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Förlorarna var Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Centerpartiet förblev oförändrade med 6,8 procent av rösterna.

ANNONS

Efter räkningen av röster kördes Partilles valsedlar till länsstyrelsen i Trollhättan för kontrollräkning. Det slutliga resultatet för valet fastställs först cirka en vecka efter valdagen, alltså runt den 18 september, men den brukar inte få någon inverkan på mandatfördelningen.

– Där kan röster som vi ogiltigförklarat visa sig vara giltiga, men det brukar inte ha någon större inverkan på resultatet, sa Johanna Rössberger, rösträknare och kommunjurist tidigare under dagen till Partille Tidning.

LÄS MER:Något är fel – valsiffran som oroar mig mest

LÄS MER:Yasmine Eriksson (SD) tog sig från Björndammen till Sveriges riksdag

LÄS MER:Det partiet är störst i Partille – enligt skolvalet

ANNONS