Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Klövern satsar på paddelbana och fler butiker i Sävedalen

På Sävedalens köpgata, intill Willys, finns stora planer inför framtiden. På en yta om 3000 kvadratmeter finns planer för ett bygge med både padelbana, butiker och parkeringshus. Fastighetsägaren Klövern AB för just nu samtal med handlare som kan komma att etablera sig på gatan.

LÄS MER: Flera företagare i veckan nobbas – saknas industrimark

Fastighetsägaren Klövern AB och kommunen arbetar tätt ihop kring en detaljplan för Göteborgsvägens östra del just nu. Klövern vill inte kommentera vilka verksamheter som kan etablera sig på platsen förrän allt är klart. Men projektledaren för satsningen bekräftar att det finns storslagna planer.

– Vi jobbar med detaljplanen för att fastställa om marken är lämplig för verksamheter, berättar Karin Falck, projektledare på Klövern AB.

Mer än så vill hon inte säga. Men enligt den detaljplan, som politikerna beslutade om i våras, ska parkeringen framför Willys göras om helt. Bygget om en cirka 3 000 kvadratmeter stor fastighet ska kunna rymma lokaler för exempelvis handel och service i bottenplan, en paddelanläggning på övre plan och dessutom ska ett parkeringshus finnas under mark, med tillfart från Tillfällavägen.

– Det är en byggnad som kan inrymma både handel, service och padel. Men inga bostäder, summerar planarkitekt Frida Källman på kommunen.

Planarkitekten: ”En sekundär idé är att paddelanläggningen skulle kunna omvandlas till kontor”

För att kunna ha en padelhall måste en viss takhöjd finnas i planerna för bygget. Förhoppningen är att det ska vara en bra satsning, men med i detaljplanen finns också beräkningar utifrån att det kanske inte kommer att gå bra med en padelbana.

– En sekundär idé är att padelanläggningen skulle kunna omvandlas till kontor, och då kan det bli flera plan än de planerade, säger Frida Källman.

Det blir en tydlig förändring på den platsen för köpgatan?

– Vårat resonemang är egentligen att här har vi en möjlighet att stärka karaktären av den östra delen av köpgatan. Här kan man få in lite mer rörelse eftersom vi får till verksamheter istället för markparkeringen, vi får lite mer liv och rörelse i den östra delen av köpgatan, säger Frida Källman.

Risk för farligt gods på grund av E20

Vidare kan man läsa i detaljplanen att närheten till E20 ”innebär att risk med farligt gods kommer behöva hanteras inom planarbetet”. Kommunen gör en geoteknisk utredning för att undersöka om marken klarar av en byggnad av den storleken, dessutom görs en markundersökning för att se om det finns föroreningar i marken. Man utreder också vilken trafik som kan uppstå, vad gäller både bilar och cyklar.

Kommunen är positiv till planerna som ska få mer liv på handeln i området.

– För oss är Sävedalens köpgata oerhört viktigt, här ser vi möjlighet till att få till verksamheter istället för bara en parkering, säger Frida Källman.

Det ska upp på politikernas bord och sedan skickas på samråd till olika berörda myndigheter och parter. Tidigast 2023 kan detaljplanen ha vunnit laga kraft, om inga stora hinder dyker upp utmed processen.

– Vi sätter ihop ett första planförslag just nu, säger Frida Källman.

Kommersiell satsning ”ska binda ihop köpegatan”

Det handlar alltså om kommersiell verksamhet och en satsning som ”ska binda ihop köpegatan” på Göteborgsvägen. Potentiella företag finns med i diskussionerna, men vilka de är och hur stor satsningen blir vill Klövern AB inte berätta.

– Vi har inte skrivit något kontrakt med någon partner, förtydligar Karin Falck.

Blir det ett lyft för Köpegatan?

– Det hoppas vi, absolut. Men vi måste lösa parkeringsfrågan, lägger hon till.

Diskussioner om flexibla p-lösningar finns också med i samtalen just nu. Den problematiken måste lösas.

– Vi vet att människor gärna tar bilen i Partille, säger Karin Falck.

LÄS MER: Triumf Glass steppar upp tillverkningen i Partille

Bygge på 3000 kvadratmeter på Sävedalens köpgata, Göteborgsvägen

Planuppdraget med Klövern AB kan vara klart och gå ut på samrådsförslag tidigt nästa år.

Innan dess behövs ett beslut från politikerna.

Under processen med samråd ska olika myndigheter som Länsstyrelsen, men även andra berörda i området, få komma med synpunkter. Även allmänheten kan tycka till.

Sedan görs en ny vända där kommunen utreder de synpunkter som kommit in och arbeta om förslaget.

Tidigast år 2023 kan ett eventuell bygge dra igång av parkeringsplatsen.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.