Keramikalster i Rosengaraget lockar allt yngre besökare

För andra året i rad har keramikkonstnären Ulrika Elmberg samlat ihop olika verk för en utställning med fokus på keramiken. ”Krukor och vaser” inleder säsongen för den lilla trästugan i Jonsered. Besökare till Rosengaraget möts av vackert glaserade krukor och vaser som kan lämpa sig för vårblommorna ute på altanen.

ANNONS

Redan har besökarna kunnat njuta av att se på konstverken i keramik som tolv olika konstnärer ställer ut just nu i Rosengaraget vid Jonsereds trädgårdar.

– Jag tycker det är väldigt spännande när olika former, storlekar, färger och material möts – vilket det här ju också är – och hittar den röda tråden fast de är så spretiga, säger Ulrika Elmberg.

Konstnären och keramikern Ulrika Elmberg, som håller i utställningen,  är glad över intresset bland allt yngre personer för keramiken.
Konstnären och keramikern Ulrika Elmberg, som håller i utställningen, är glad över intresset bland allt yngre personer för keramiken. Bild: Shamiram Demir

Inleder säsongen

Tolv keramiker och en konstnär med trådslöjd ställer ut till och med söndag. Det inleder årets konstsäsong för Rosengaragets helgutställningar. Tidigare var det i Grindstugan, men då kaféet har en vattenläcka har kaféet flyttat in i Grindstugan. Keramikerna kommer från olika kranskommuner, men ett par är lokala förmågor. Cornelia Cederleüf, som gärna experimenterar med glasyrer i sina alster och Guje Palm som alltmer kavlar ut sin keramikkonst.

ANNONS

– Det är vår, vi tänker trädgård, grönska, blommor och allt det där. Jag hade precis en kund som skulle till Blomsterlandet, men kom hit och fynda hantverk i stället och så köper du blomman nån annanstans, uppmanar Ulrika Elmberg.

Keramikerna kommer från olika kranskommuner, men ett par är lokala förmågor. Cornelia Cederleüf, som gärna experimenterar med glasyrer i sina alster och Guje Palm som alltmer kavlar ut sin keramikkonst. Redan i torsdags slogs dörrarna upp för de som ville och de två första dagarna av det främst andra keramiker som hittade hit.

– Det har pratats mycket glasyrer och att göra egna glasyrer och leror och allting. Man hämtar inspiration från andra och så gör vi ju, säger Ulrika Elmberg energiskt.

Ökat intresse bland allt yngre

Under lördagen var det desto fler ”vanliga” besökare i olika åldrar. Tidigare har Ulrika Elmberg varit verksam keramiker i Färjenäs. Hon noterar att publiken för just keramiken har ändrats på senare tid.

– Intresset av att göra det mycket själv har ökat. Under de här åren märker jag att åldern går lägre och lägre ner, det tycker jag är häftigt! I dag investerar man mer i ett hantverk, lägger hon till.

Det kostar en del att köpa produkterna, är det ett problem att man riktar sig till en viss köpstark publik?

– Nej. Ändå känner jag att vi inte tar ut de rätta priserna nån av oss, men det är ju hantverkets dilemma lite grann, svårt att få betalt för dem timmarna man sitter.

På söndag är det sista dagen för utställningen med keramik i Rosengaraget Kommande helger blir det mer keramik, men även silver och måleri ska visas upp. Anna Kaber och Mirjam Brimse är namn på tapeten framöver.

– Sen dyker jag upp efter påsk och har lerkurser här.

Det blir också en del temautställningar med design, hantverkare och konstnärer att hålla utkik efter.

LÄS MER:Tumören fick Kristofer att börja måla – nu siktar han på att ställa ut

LÄS MER:Pernilla en av 28 konstnärer när Konstrikets konstrunda återkommer

LÄS MER:Hobbykonstnärer ställer ut sina alster i kyrkan under våren

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS