Kåsjökiosken fick strömkabel avklippt – all glass riskerade smälta

Sol och värme har lett till högtryck på glassförsäljningen i Kåsjökiosken, men det är inte bara glada badgäster som kommer på besök. Vid öppning har personalen mötts av alltifrån en sönderklottrad fasad till ett uppbrutet elskåp med avklippt strömkabel.
– Det hann vara strömlöst i tolv timmar så all glass höll på att smälta, säger Catrin Thornblad, kioskansvarig.

ANNONS

Den lilla kiosken vid Kåsjön har blivit ett populärt besöksmål under sommarens första riktigt varma veckor. Många Partillebor söker sig till badstranden för ett svalkande dopp och passar ofta samtidigt på att köpa med sig en glass eller varmkorv ute i solen.

Men trots att affärerna går bra för innebandyföreningen, som står bakom och driver verksamheten, har de också stött på en del motgångar.

Efter att kiosken stänger på kvällen kan personal sedan vid öppning dagen därpå mötas av alltifrån en nedklottrad fasad till stora brännmärken på caféborden utanför.

– Det är tråkigt, det är ju skadegörelse, säger Catrin Thornblad, som är en av föräldrarna i innebandyföreningen som ansvarar för kiosken.

Frysen strömlös i tolv timmar

Den största chocken fick däremot en av de anställda när hon kom till kiosken vid lunchtid en söndag och möttes av en helt strömlös lokal. Inget fungerade, men när hon sedan undersökte elskåpet på fasaden förstod hon varför.

– Det var en av sommarjobbarna som upptäckte att det inte fanns ström. Såg skåpet uppbrutet och att någon klippt kabeln, säger Catrin Thornblad.

– Det drabbades oss ganska hårt. När vi upptäckte det hade frysen varit strömlös i ungefär tolv timmar, men vi hann rädda glassen.

Tack vare att det just den dagen var lite mildare temperaturer ute, och att alla frysvaror låg så tätt packade, hann sabotaget inte göra alltför stor skada.

– Det fick en isolerande effekt så vi slapp som tur var slänga allt. Sen var det också ren tur att en förälder inom föreningen är elektriker, han kunde snabbt komma förbi och laga allt provisoriskt, säger Catrin Thornblad.

Har gjort flera polisanmälningar

Senare samma dag kunde även tekniker från Partille energi genomföra en fullständig reparation, men om sabotaget inte upptcäkts i tid kunde det gått illa.

– Det är ju matvaror som vi som förening köper in och säljer helt till förmån för innebandyklubben. Hade allt förstörts så hade det direkt drabbat alla våra unga innebandyspelare.

Catrin Thornblad polisanmälde även händelsen samma dag, liksom hon brukar göra när hon upptäcker all annan skadegörelse.

– Jag gick in på hemsidan och gjorde en webbanmälan, även om de inte kan lösa just det här ärendet så vet jag att det är bra att man anmäler. Då får polisen en bild av hur ofta det händer något här, säger hon.

”Lite busigt här uppe”

Förutom till polisen anmäler föreningen även allt till kommunen, som äger lokalen. De kommer därför regelbundet ut till Kåsjön och sanerar bort klotter när det varit en ny incident.

– Vi hade några från kommunen som sanerade klotter från toalettdörrarna för bara någon dag sedan, nu syns det inte så mycket utan man ser bara några spår av det.

I ett försök att motverka skadegörelsen så har kiosken ett samarbete med friluftsfrämjandet, vars kanotuthyrning ligger precis intill. Tillsammans försöker de hålla uppsikt åt varandra.

– Vi har också andra metoder som försvårar för eventuella inbrott, säger Catrin Thornblad.

Framöver hoppas också föreningen att polisen väljer att ha en ökad närvaro i området under de bästa sommardagarna.

– Det hade varit bra om de kunde köra förbi här ibland. På vägen här utanför får bara bussarna köra så vi ligger lite i skymundan. Det är ju skadegörelse och det kostar framförallt kommunen pengar. Det är lite busigt här uppe.

LÄS MER:Roger och Thommy vill bygga Kåsjöns Balkonger

LÄS MER:Kulturum och Partille Arena har ansökt om kamerabevakning

LÄS MER:Expertens bästa vandringstips – platserna du inte får missa i Partille

ANNONS