Kameror följer anställda i Partille och fler ska upp

Siffror från polisen visar att det inte har skett en ökning i antal anmälda brott över tid. Trots det har tolv kameror kommit upp i kommunhuset och fler planeras sättas upp i centrum. För polisen är kameror i dag ett viktigt verktyg för att utreda brott – eftersom få vittnen vågar träda fram.

ANNONS
|

Totalt finns tolv kameror uppsatta inne i kommunhuset för att trygga anställda. Kamerorna har kommit upp efter en tids diskussion om vilka sätt man bäst skapar trygghet och förebygger hot och våld mot anställda. Det har under åren förekommit en del skadegörelse och mot kommunhuset och vid ett tillfälle ska också en person gömt sig inne i kommunhuset och blivit kvar över natten för att stjäla datorer.

LÄS MER:E-type till Partille arena – under gigantisk after work

Robert Björklund har arbetat i receptionen på kommunhuset i tre år. Han tycker det är bra att kamerorna finns i huset – trots att det i praktiken betyder att han nu bevakas från två olika vinklar i entrén.

ANNONS

– Jag tänker inte på det så mycket, de sitter inte så synligt och det påverkar inte mig i mitt arbete, säger han.

Men du är okej med att det finns kameror här?

– Ja, det känns ju ganska normalt. Om man går i den här typen av miljöer, eller in på Ica eller nån butik så är det ju övervakning, så för mig är det inga problem.

Hotfulla besökare kommer in till kundcenter

Emellanåt får Robert Björklund ta emot besökare som är hotfulla.

– Det har hänt att folk kommer in hit och är väldigt arga och uppgivna, det kan vara att de till exempel inte har nånstans att bo eller att de behöver pengar på studs, och när de kanske inte får som de vill så blir de frustrerade och arga över det, säger han.

Med tiden har han lärt sig att hantera den typen av besökare.

– Jag försöker hålla mig lugn och vara rationell och se vad jag kan göra åt situationen. För det mesta så löser det sig, från mitt perspektiv i alla fall, säger Robert Björklund.

15-20 anmälningar om brott varje år

Siffror polisen har tagit fram för Partille Tidning över antalet anmälda brott i kommunhuset visar ingen ökning över tid. Det ligger konstant kring 15-20 anmälningar om året. Anmälningarna som gjorts till polisen handlar bland annat om olaga hot mot tjänsteman, skadegörelse, ofredande mot grupp, mordbrand och utpressning mot socialkontoret. Händelserna skapar en otrygghet hos anställda.

LÄS MER:Man stal oxfilé på Ica Maxi – får fängelse

Lösningen blev i somras att sätta upp kameror i korridorer och vid allmänna ytor dit besökare kan röra sig i kommunhuset.

– Det känns bra men det är blandat naturligtvis. För å ena sidan vill vi ha ett öppet samhälle, men samhället har också förändrats och det får vi balansera mot en trygg arbetsmiljö och säkerhet för både våra anställda och våra besökare, säger kommundirektör Per Bäckström.

Kommundirektör Per Bäckström tycker det är bra att kameror kommit upp i kommunhuset.
Kommundirektör Per Bäckström tycker det är bra att kameror kommit upp i kommunhuset. Bild: Shamiram Demir

Han nämner hotfulla besökare vid kundcenter, liksom inbrott och även förstörelse med vandalisering och klotter. Per Bäckström förklarar att de incidenter som varit har skapat en otrygghet hos personalen, trots att det inte varit en ökning av antal anmälda brott. Han anser inte att integriteten hos besökare hotas.

– Vi kan inte och får inte titta på materialet. Men har det hänt nåt inbrott så får polisen avblurra bilden, säger Per Bäckström.

Kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) vill att de anställda ska känna sig trygga och därför är kameror bra, menar hon.

Kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) värnar de anställdas trygghet i kommunhuset och enar att det är bra med kameror därinne.
Kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) värnar de anställdas trygghet i kommunhuset och enar att det är bra med kameror därinne. Bild: Shamiram Demir

– Kameror kommer inte vara den hundraprocentiga delen som skapar ett tryggt samhälle, men det är en del av det. Dessutom övervakas vi nog mer än vad vi tror, lägger hon till.

Kommunens säkerhetssamordnare kan inte själv visa upp siffror som visar på en ökad otrygghet över tid.

– Det handlar inte om att det är mindre tryggt, utan om att det ska vara helt tryggt. Vi vill komma ner i en nollstatistik, då måste vi vidta åtgärder, säger Henrik Gustafsson, säkerhetssamordnare i Partille kommun.

LÄS MER:Vinylfesten är tillbaka – Partille skivmässa återuppstår

Trygghetsundersökningar med 1 000 kommunanställda görs vart tredje år och de visar att Partille upplevs som en trygg kommun.

Fler åtgärder för att öka tryggheten

Utöver kameror har fastigheten också fått kortläsare till dörrar och delats in i olika larmzoner. Skärpta besöksrutiner har tillkommit och personal får ökad säkerhetsmedvetenhet genom utbildning.

Dessutom har kommunen röjt upp buskage vid personalentrén och ut ur garaget behövs en bricka för att köra ut – allt för att ha bättre kontroll över vilka som rör sig på området.

Det finns också planer på att få upp fler kameror i centrala Partille. Under hösten väntas ett förslag om att sätta upp kameror vid Kyrktorget, Kulturum, Partille Arena och området intill tågstationen.

Pelle Bergqvist bor intill Kyrktorget och ser bara fördelar med att kameror kommer upp på torget.
Pelle Bergqvist bor intill Kyrktorget och ser bara fördelar med att kameror kommer upp på torget. Bild: Shamiram Demir

Först ska politikerna säga sitt och sedan ska en ansökan göras hos Integritetsskyddsmyndigheten. Partillebor vi pratat med tycker att kameror skulle öka tryggheten i centrum.

– Det har jag ingenting emot alls, jag tycker det är ok. Jag har inget att dölja, säger Pelle Bergqvist.

Det är inte integritetskränkande på nå sätt?

– Inte det minsta, jag menar du blir fotograferad överallt i dag bara du går på en fotbollsmatch är du med på tv.

LÄS MER:Efter mordförsöket vid Delsjön – nu vill polisen ha Partillebornas tips

Inte heller Lovisa Ehrencrona Friberg tycker att kameror kring torget skulle störa.

– Det har inte jag tänkt så mycket på, men jag tror det skulle vara bra för då skulle man känna sig tryggare.

Lovisa Ehrencrona Friberg känner sig trygg i Partille men tycker det skulle vara bra med kameror kring kyrktorget.
Lovisa Ehrencrona Friberg känner sig trygg i Partille men tycker det skulle vara bra med kameror kring kyrktorget. Bild: Shamiram Demir

Det skulle inte störa dig att det filmas vem som rör sig på torget då?

– Det skulle inte störa mig, jag tänker att det är ganska noga reglerat hur materialet får användas sen.

Hon tycker att det finns lite undanskymda platser runt centrum som skulle behöva kamera-övervakas för att öka tryggheten.

Kameror allt viktigare verktyg för polisen

Västtrafik har sju kameror inne i resecentrum sedan några år tillbaka. Även Allum har kameror uppsatta både i och utanför köpcentret. Polisen menar att medborgarna får vänja sig vid att allt fler kameror finns i offentliga miljöer.

– De som värnar integriteten bor ofta inte i otrygga trapphus eller nära ett torg med mycket otrygghet omkring sig, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för polisen i nordöstra Göteborg.

LÄS MER:Nyfikna fyllde parkeringen till nya varuhuset

Han förtydligar att materialet i kamerorna endast är intressant vid en händelse som polisanmälts.

– Vi sitter ju inte och tittar oavbrutet på kameror. Det enda vi är intresserade av är när det händer brott, säger Ulf Merlander.

Film från övervakningskameror är ovärderligt för polisen för att kunna sätta dit brottslingar. Förövare som annars kan gå fria på grund av en allt större tystnadskultur i samhället.

– Många människor vill inte vittna och är rädda för att ingripa eller avbryta en brottslig handling. Då måste polisen ha annan bevisning, säger Ulf Merlander.

Fakta kameraövervakning

Myndigheter och andra som utför en uppgift av allmänt intresse behöver tillstånd om de vill kamerabevaka en plats dit allmänheten har tillträde. Men tillståndsplikten gäller bara bevakning som innebär varaktig eller regelbundet upprepad personbevakning.

Sedan kamerabevakningslagen trädde i kraft den 1 augusti 2018 ska det vara lättare för kommuner att få tillstånd för att kamerabevaka på allmänna platser där det förekommer brottslig verksamhet.

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS