Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Körer från Partille med i midsommarkonsert på SVT

Margaretakören och Lillegårdskören från Partille är med i SVT:s konsert som sänds midsommarafton och som leds av Tina Ahlin.

Körsången mellan eleverna från Lillegådsskolan och pensionärerna i Margaretakören, där äldre sjunger ihop sedan år 1973, spelades in i omgångar. Först spelades ljudet in och två veckor senare var det dags för att spela in TV-produktionen i Äskhults by i Kungsbacka.

– Det var ärofyllt att få vara med och det var så fint att både barn och gamla får sjunga tillsammans och mötas igen efter pandemin, säger Camilla Voigt, som leder körerna och som spelar piano under konserten.

Konserten spelades in i omgångar

Filminspelningen gjordes för tre veckor sedan och vädret var omväxlande grått och soligt och det skapade en del orosmoln. Men allt slutade väl när det var dags för kamerorna att rulla. Midsommarkonserten som sänds i SVT under kvällen på midsommarafton leds av Tina Ahlin. Hon får sällskap av Caroline Wennergren som 2005 tävlade i Melodifestivalen med låten ”A different kind of love”. Även Daniel "The Moniker" Karlsson medverkar.

För Camilla Voigt är det viktiga att få visa att sång och musik förenar långt över generationsgränserna.

– Det är så fint att barn och gamla sjunger tillsammans och att musiken är gränslös, det är det stora.

Var ni nervösa?

–Jag tror att vi alla kände oss trygga, det är ett så fint inspelningsteam, säger Camilla Voigt.

Camilla Voigt: ”Man kan tycka om samma musik, det spelar ingen roll om man är nio år eller nittio år.”

Margareta Nilsson startade kören 1973. Men hon själv sjunger inte utan finns med i kulisserna mest och försöker skapa en sammanhållning hos de 25 körmedlemmarna. Tillsammans med Lillegårdsskolans elever i årskurs två och tre blev det en kör om 50 personer som avverkade en rad klassiska sommarsånger.

Båda körerna var med i en TV-produktion för några år sedan och är ute på olika evenemang och sjunger framför publik runtom i Sverige. De har också sjungit på Svenska Mässan på en stor internationell konferens om åldrande år 2019. Dessutom har körerna spelat in flera youtube-klipp där de sjunger tillsammans och lägger ut på nätet.

Musik passar både yngre och äldre

Samarbetet startade för snart tio år sedan där Camilla Voigt höll i träningar för båda körerna på varsitt håll och fick sen idén att få dem att sjunga ihop.

– Man kan tycka om samma musik, det spelar ingen roll om man är nio år eller nittio år, säger hon.

Andra sånger som det bjuds på under konserten är ”Låt kärleken slå rot”, ”Jag tror jag tror på sommaren”, ”Vad det är bra att jag har dig” och ”Den blomstertid nu kommer”.

Den gamle vaktmästaren Arne Olsson på Lillegårdsskolan teckentolkade också ”Sång till friheten” av Björn Afzelius.

LÄS OCKSÅ: Körsångens återkomst – nu vill Partille vokalensemble bli fler

LÄS OCKSÅ: Orgelmaraton i konserthus med lokala förmågor i finalen

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.